ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празниците Петровден и Събор на светите апостоли

26 юни 2018 13:41, Врачанска митрополия
Врачанска митрополия

С всенощно бдение тази година във Враца ще бъде отбелязан празникът Събор на светите славни и всехвални 12 апостоли. Катедралният храм в града носи името на 12-те Христови ученици и това е поводът за особено тържественото честване. Съборно паметта им се празнува на 30 юни, което е на следващия ден след Петровден.

Богослуженията за деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел във Враца ще започнат още на 28 юни (четвъртък) с празнична вечерня. Тя ще бъде отслужена от 18 ч. в катедралния храм “Св. апостоли” и ще бъде оглавена от Врачанския митрополит Григорий. На 29 юни (петък), когато честваме паметта на светите апостоли Петър и Павел, в същия храм, в 9 часа, ще започне архиерейска света Литургия. Богослужението ще бъде предстоявано от Врачанския владика, а участие в Литургията ще вземат и свещеници от епархията. В същия ден вечерта, отново в храма “Св. апостоли”, от 18 ч. ще започне всенощното бдение за празника Събор на светите 12 апостоли. Специално, за да участват в него, от София във Враца ще пристигнат певци от мъжкия хор за византийско пеене “Св. Наум Орхидски” с ръководител Андрей Касабов.

В съботата, на 30 юни, когато честваме паметта на 12-те апостоли, в 9 часа в катедралния храм “Св. апостоли” ще започне празничната света Литургия. Тя ще бъде водена от Врачанския митрополит Григорий в съслужение с врачански свещеници.

 

 

« предишна новинаследваща новина »