ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. апостоли Петър и Павел

29 юни 2018 14:16, Софийска митрополия
Архиерейска вечерня в храм Св. Петър и Павел

В навечерието на Петровден, на 28 юни, в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в кв. „Разсадника“, бе отслужена празнична вечерня с петохлебие. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечерното богослужение беше възглавено от столичния викариен епископ – Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов – предстоятел на храма, протойерей Стилиян Табаков, протойерей Дилян Цветков, свещеник Стоян Димитров, свещеник Лъчезар Вълков, йеродякон Вартоломей и дяконите Антоний Ковачев и Костадин Тренев. Клиросните певци бяха водени от г-н Андрей Касабов.

За трета поредна година на празничното богослужение беше изпълнен антифонно канонът на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, специално преведен на съвременен български език и музикално адаптиран по гръцки музикални образци от ставр. ик. Кирил Дидов. На всички миряни в храма беше раздаден текстът на молебния канон и всички заедно изпълняваха песнопението с певците и свещенослужителите. За поклонение на многобройните богомолци в храма бяха изнесени мощи на св. апостоли Петър, Павел и Филип.

„Апостол Петър… казва "Бъдете добротворци", защото за да постъпваш евангелски, да живееш вярно, означава да си добротворец – да бъдеш добър и да приемаш всички останали като добри… Но и именно чрез това добротворство, чрез това духовно назидание, човек още приживе да въплъти във себе си онези христови заповеди, които са вяра, надежда и най-вече любов, в съвършенство“, каза в словото си Негово Преосвещенство в края на светата богослужба. Епископ Поликарп поздрави отец Кирил, свещенството и всички миряни в храма с празника на светите първовърховни апостоли, от свое име и от името на Светейшия Български патриарх Неофит, като пожела много и благословени години, мир, здраве и благоденствие, сплотеност, като едно голямо християнско семейство, в придобиване и утвърждаване във всяко добро и полезно дело.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2365-20180628

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

В храм Св. ап. Петър и ПавелПосрещане на епископ Поликарп в храмаБелоградчишки епископ ПоликарпНа певницатаПоследование на петохлебиетоПразнична вечерня в храм Св. Петър и ПавелБелоградчишки епископ ПоликарпПразнична вечерня в храм Св. Петър и Павел
« предишна новинаследваща новина »