ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично" - град Варна

01 юли 2018 21:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"

На 1 юли 2018 г., 5 Неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Негово Високопреосвещенство Елистинският и Калмицки архиепископ Юстиниан отслужиха света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с тях съслужиха протосингелът на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на храма-домакин ставрофорен иконом Димитър Стоев, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, храмовото духовенство и придружаващите архиепископа. Молитвено участие в богослужбата взеха множество християни.

Свещеник Стефан Николов произнесе проповед и заяви, че в днешното евангелско четиво (Мт. 8:28-9:1) свети евангелист Матей, който е очевидец на събитието, ни разказва за изцерението на двамата гергесински бесновати. С Иисусовото разрешение бесовете излезли от бесноватите и се вселили в стадо свини, което освирепяло, сурнало се по стръмнината и се издавило в езерото. Известени от случилото се, жителите на града излезли да посрещнат Иисуса и, като го видели, започнали да го молят да си отиде. Отецът обърна внимание на това колко безчувствени са били те към страданията на изцерените, а ние сме призвани от Христос към състрадание и любов един към друг, към надмогване на егоизма си, да започнем да гледаме на чуждата болка като на своя, да вземем върху си част от нея и така, като лекари, братски да я лекуваме, да не търсим само своето си, да понасяме един другиму теготите или казано по-просто - да се обичаме.

Митрополит Йоан произнесе слово в края на светата Литургия като каза, че във възкресния ден отбелязваме отново паметта на преподобния и богоносен наш отец Йоан, пустинножител Рилски Чудотворец и по-конкретно възвръщането на честните му мощи от Търново в Рилската света обител през 1469 година.

Архиереят се обърна към гостуващия архиепископ със сърдечна радост и благодарност, че след празничното му съслужение с Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий на храмовия празник на Катедралния храм в Силистра, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, посети и престолния град на Варненска и Великопреславска епархия. Митрополит Йоан припомни част от богослужебния живот на архиепископ Юстиниан, който миналата неделя навърши 30 години от ръкоположението му за свещенослужител. Елистинският и Калмицки архиепископ благодари за топлото посрещане. Обръщайки се към всички, архиепископ Юстиниан отбеляза, че е важно да се участва в светата Литургия и да имаме ревност и постоянство да го правим, колкото можем по-често, както и че силата на един народ е в неговата духовност. Богослужението завърши с многолетствие за всички.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »