ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване и архиерейска св. Литургия в храм „Св. Неделя“ в с. Росоман

04 юли 2018 16:31, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия с Белоградчишки епископ Поликарп в с. Росоман

На 4 юли, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, беше извършено освещаване чрез полагане на антиминс на храм „Св. мчца Неделя“ в село Росоман, община Божурище. Целият чин и първата св. Литургия в новоосветения Дом Божи бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, архимандрит Никанор Мишков, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Асен Божилов, свещеник Богомил Вангелов – предстоятел на църковното настоятелство на обновения храм, йеродякон Вартоломей и дякон Костадин Тренев.

Клиросните песнопения изпълняваха свещ. Петър Василев, Петър Славов и Мартин Митов, водени от г-н Андрей Касабов.

Храмът в селото е построен през 1921/22 г., но през 2003 г. е запален и изгаря почти напълно. Впоследствие е възстановен (на практика новопостроен) от г-н Иван Гърков, а иконите на иконостаса са изрисувани и подарени на църквата от курсисти от Центъра за православно изкуство към храм „Покров Богородичен“, с ръководител г-жа Младенка Ланджева.

„Бог да снизходи над тази сграда и тя да бъде молитвен дом за духовна утеха, утвърждение в доброто и полезното на всички онези, които живеят в това село, на всички, които идват на поклонение и на молитва в този храм…“, пожела Негово Преосвещенство в словото си след края на светата богослужба. Епископ Поликарп припомни житието на св. мъченица Неделя (Кириакия), патрон на новоосветения храм, давайки за пример нейната силна вяра, спомогнала ѝ да издържи тежките изпитания и мъчения.

От името на всички християни в енорията благодарности поднесе отец Богомил Вангелов, който призова всички отново да се съберат в Божия Дом в събота - 7 юли, деня на св. мъченица Неделя и празник на храма.

След отпуста прозвуча многолетствие и Белоградчишки епископ Поликарп раздаде анафора на вярващите, а след това всички се включиха в братската трапеза, приготвена с много старание от жените в селото.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2373-20180704

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Храм Св. Неделя в с. РосоманПосрещане на епископ Поликарп в храмаИзмиване на св. престолЛития за освещаване на храмаГоспод сил, Той ест Цар слави!Запалване на първия огън в храма - от г-н Иван ГърковЕвхаристиен канон в св. олтарБелоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит
« предишна новинаследваща новина »