ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в Копривецката света обител „Св. Петка”

02 август 2010 15:26, Русенска митрополия
Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”

На 31 юли 2010 г., събота, в Копривецката света обител „Св. Петка” Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит пострига в монашество послушницата Елена Филипова, която прие монашеското име Фотиния.

Чинът на пострижението беше извършен след възкресната вечерня, отслужена от игумена на Басарбовския скален манастир и временно обгрижващ Копривецката света обител архим. Емилиан, в присъствието на епархийския архиерей митрополит Неофит и при съслужение на свещ. Светослав Светославов и дякон Кирил Синев. В храма присъстваха много вярващи от село Копривец и поклонници от страната, дошли молитвено да подкрепят в този важен за нея момент приемащата ангелския образ. На клира пяха монах Атанасий, Ангел Младенов, Милен Бакалов и певци от столичния храм „Св. Преображение Господне”. Духовно сърадваше при пострижението и другата сестра на обителта – монахиня Магдалина, която вече ще има помощница в нелекия монашески живот. Получила подходящи духовни напътствия от своята духовна майка, очакващата пострижение се молеше пред аналоя в притвора на храма.

След вечернята беше отслужено петохлебие. Последва пострижението в малка схима. При пеене на стихирата „Обятия отча…” постригваната беше въведена в храма, водена под мантия от своята духовна майка, монахиня Харитина. Пред царските двери послушницата беше посрещната от Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит и служещите духовници. Зададени й бяха въпросите в началото на пострижението, които св. Църква е установила, за да се убеди, че възжелалият монашество осъзнава напълно към какво пристъпва, че го прави доброволно и с отговорност. От отговорите всички се убедиха, че дошлата за пострижение го е направила свободно, съзнателно и с желание да се отдаде на служение Богу. Дадени й бяха напътствия какъв трябва да бъде съвършеният монашески живот. Като символично потвърждение на желанието на постригваната да приеме монашески чин, трикратно й бяха подавани ножиците, които тя сама да даде на постригващия. След това се пристъпи към същинското пострижение на косите, при което й беше наречено монашеското име Фотиния. Според църковното предание св. Фотиния била една от жените мироносици. Новопостриганата беше облечена в монашеското одеяние. При всяка одежда беше отправяна молитва, на която всички отговаряха с „Господи, помилуй”. След Велика ектения, апостолско и евангелско четиво й бяха дадени и оръжията на монашеското спасение – кръст, броеница и свещ. Чрез тях тя ще постига своите духовни победи. Беше поверена на монахиня Харитина, духовната й майка, за да се грижи за нея и да я наставлява по неравния път на монашеския подвиг, но и да внимава, понеже ще носи отговорност за нея пред Страшния съд. Монахиня Фотиния беше наставена да се покорява на духовната си майка, като проявява смирение, послушание и кротост, за да достигне спасение.

След пострижението митрополит Неофит се обърна към новопостриганата монахиня Фотиния с поучително слово, в което изтъкна усърдието й във вярата, богословската й образованост, служението й на ближните и я похвали, че е решила да приеме ангелския образ в скромната Копривецка св. обител, която въпреки краткото си съществуване (само двадесет години) се радва на многобройни поклонници. Той й посочи като пример за подражание скромния и богоотдаден живот на св. преп. Параскева-Петка Епиватска, на която е посветен манастирът и която след смъртта си бива прославена от Господа с много чудеса. Архиереят изтъкна, че в светата обител монахиня Фотиния е призвана да изпълни двете най-важни Божии заповеди – любов към Бога и ближния, като спомогне за спасението и на други хора.

В обръщение духовно обгрижващият светата обител архимандрит Емилиан изказа своята благодарност на Негово Високопреосвещенство и всички присъстващи за изживяната духовна радост, която той пожела да се превърне в духовно тържество.

Накрая всички поздравиха новата сестра на Копривецката св. обител, като й отправяха традиционния въпрос: „Как ти е името, сестро?” А след отговора й пожелаваха спасение в Господа. С лития тя бе придружена до монашеската й килия, където беше изпят тропарът на св. Петка.

Пожелаваме на новопостриганата монахиня Фотиния много духовна радост и крепко упование по нелекия, но спасителен път на следването на Христа.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Монахиня ФотинияМонашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Архим. ЕмилианМонашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”Монашеско пострижение в Копривецката св. обител „Св. Петка”

Видео

Даване на обетите

Слово на Русенския митрополит Неофит

Слово на архим. Емилиан

« предишна новинаследваща новина »