ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“ чества храмовия си празник

08 юли 2018 10:11, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в храм Св. Неделя

На 7 юли стотици софиянци - духовници и миряни, се събраха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” за богослужебна прослава на една от най-почитаните светици по българските земи – света Неделя. В този ден храмов празник чества една от обичаните църкви в столицата - митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Още преди началото на богослужението тя бе преизпълнена с богомолен народ, който чинно стоеше в молитва, а потокът от християни не секна до късно през деня.

В този празничен ден, св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в богослужението взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов- духовен надзорник на епархията, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставр. ик. Мина Минчев, представителят на Руската църква у нас - архимандрит Васиан, много свещенослужители от Софийска епархия, сред които и петима дякони.

Непосредствено след Малкия вход, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отличен с офикия „иконом“ протоиерей Николай Цурев. Пред църковното изпълнение той бе представен като „изряден свещеник, ревностен служител на св. олтар, който е изпълнявал и изпълнява с готовност дадените му послушания“.

Богомолният народ, преизпълнил храма, чинно стоеше на празничното богослужение, възнасяйки към св. Неделя топла молитва, подпомагана от молитвеното пение на мъжкия катедрален хор, дирижиран от проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

В края на Литургията голямо множество християни – малки и големи, пристъпиха към св. Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Господни. С вдъхновено пастирско слово към целия богомолен народ, изпълнил катедралния храм се обърна еп. Поликарп, в края на което той отправи благопожелания за здраве, мир и любов.

Председателят на църковното настоятелство – ставр.ик. Мина Минчев изказа всеобщата радост и благодарност, че и тази година Светейшият патриарх е уважил храмовия празник и ни е удостоил с първосветителското си благословение и засвидетелства своята почит и уважение с букет красиви цветя.

Патриарх Неофит благослови присъстващото многобройно църковно изпълнение и благопожела на всички по застъпничеството на света великомъченица Неделя здраве, Божия милост и благодат.

След края на богослужбата църковното настоятелство предложи според традицията благословено ястие на всички присъстващи.

+++

Света великомъченица Кириаки - Неделя е родом от Мала Азия и още в млада възраст приема мъченическа смърт за Христовата вяра по време на гоненията срещу християните при император Диоклетиан. Голямата почит към светицата у нас вероятно се дължи на факта, че по време на царуването на Асеневци (12-13 в.) мощите на светицата са пренесени в столицата на Второто българско царство - град Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски, написва „Похвала на светата великомъченица Неделя”, която е стигнала до нас на старобългарски език. Патриарх Евтимий превел и името на светицата - Кириаки - на български: Неделя.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2380-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Светейшество патриарх НеофитАрхиерейска св. Литургия в храм Св. НеделяАрхиерейска св. Литургия в храм Св. НеделяОфикия ИКОНОМ за отец Николай ЦуревОфикия ИКОНОМ за отец Николай ЦуревВелик вход на св. Литургия в храм Св. НеделяХрамов празник в катедралата Св. НеделяХрамов празник в катедралата Св. Неделя
« предишна новинаследваща новина »