ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощи на св. Йоан Кръстител ще закрилят Сливенска епархия

03 август 2010 09:20, Сливенска митрополия
Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен

И това лято разкопките на остров Св. Иван край гр. Созопол продължиха. Вече трета година екип на археолога проф. д-р Казимир Попконстантинов (който е завършил и Софийската духовна семинария, по времето, когато тя беше интернирана в Черепишкия манастир) проучва острова, на който се намират основи на най-древния манастир ”Св. Йоан Предтеча” от края на ІV и началото на V век. През този археологически сезон се извършват сондажни изкопи в основите на манастирската базилика. При разчистване на изкопната маса в олтарната част археолозите откриха мраморна мощехранителница с размери 18/14 см. Проф. Попконстантинов твърди, че тази мощехранителница е от V век и е убеден, че в нея се съхраняват свети мощи. При самото им откриване имаше само предположения на кой светец са. На следващия ден мощехранителницата бе пренесена в Историческия музей на гр. Созопол.

На 1 август 2010 г. около 12,00 ч. комисия в състав Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, проф. Божидар Димитров, проф. Казимир Попконстантинов и други археолози, в присъствието на областния управител на Бургас, кметовете на Бургас и Созопол, народни представители от Бургаски избирателен район, представители на медиите и множество православни християни, отвори мощехранителницата, която се оказа, че е изработена от алабастър. Установи се, че в нея се покоят свети мощи (един зъб, частица от челюст и частица от ръка). Проф. Попконстантинов е категоричен, че това са мощи на св. Йоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: ”Господи, помагай на Твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни…” По нататък надписът още не е разчетен. Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува Рождението на св. Йоан Предтеча, и е разчетено името Йоан, професорът е категоричен, че това са мощите на Кръстителя Господен. Според него алабастрената мощехранителница може да бъде оставена като експонат в историческия музей, но светите мощи задължително трябва да бъдат пренесени и поставени за поклонение в православен храм.

За духовното значение на светите мощи говори Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий. ”Светите мощи притежават голяма духовна сила. Понеже светиите са прославили Бога, затова и Бог ги е прославил чрез нетленни свети мощи. Светите мощи са голямо духовно богатство и затова към тях се отнасяме с благоговение и поклонение. Молим ходатайството на светиите пред Бога, за да ни пази Той от всякакви злини и да ни дарува душевно и телесно здраве” - каза владиката. Той предложи светите мощи да бъдат поставени в храм ”Св. Георги” в Созопол, където се пазят свети мощи на св. Андрей Първозвани и частица от светия Кръст Господен.

Тъй като откритието е от национален мащаб и предстоят процедури за регистрацията му, комисията реши светите мощи временно да бъдат пренесени за съхранение в специален сейф в Районното полицейско управление на гр. Созопол.

Очакваме деня, когато с литийно шествие по улиците на гр. Созопол светите мощи ще бъдат пренесени в храм ”Св. Георги” за поклонение от страна на православните християни.

”Споменът за праведника е с похвали, а за тебе, Предтечо, е достатъчно свидетелството на Господа, защото наистина ти се показа най-честит от пророците, понеже се удостои да кръстиш в струите Проповядвания. Затова, като пострада с радост за истината, благовестил си на тези, които бяха в ада, явилия се в плът Бог, Който взема върху Си греховете на света и ни дава велика милост” (Тропар на св. пророк Предтеча и Кръстител Йоан).

 

 

Снимки

Сливенска света Митрополия
« предишна новинаследваща новина »