ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов параклис, посветен на св. вмчца Злата Мъгленска, бе осветен в столичния квартал „Младост“

14 юли 2018 19:40, Софийска митрополия
Епископ Поликарп освети нов параклис в София

На 14 юли с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше осветен параклиса „Св. Злата Мъгленска“, който се намира в криптата на храм „Рождество Христово“ (ж.к. Младост 3).

Чина на освещаването с полагане на антиминс извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, след което отслужи и първата св. Литургия в новия параклис. В съслужение него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, иконом Димитър Генчев – предстоятел на храма-домакин, протойерей Дилян Цветков, свещениците Симеон Змейков, Лъчезар Вълков и Петър Кудузки от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и дякон Костадин Тренев.

Песнопенията възглавиха Андрей Касабов и Никола Антонов.

Храм „Рождество Христово“ е един от най-новите в София, осветен на 18 октомври 2015 г., и единствен енорийски храм в ж.к „Младост“. За краткото си време на съществуване успя да събере многобройни енориаши и да организира богата енорийска дейност. В него действа активно неделно училище (с ръководител г-жа Велина Андонова), Работилница по източно църковно пеене (ръководена от г-н Никола Антонов), първата в България детска школа за източноправославно пеене (с преподавател за най-малките г-жа Росица Пенева), редовни се изнасят съботни религиозни лекции-беседи. А вече е осветен и действащ и параклис, посветен на св. Злата Мъгленска.

В словото си в края на светата богослужба епископ Поликарп разказа накратко за житието на светата великомъченица, патрон на новия храм, и пожела на свещенството и предстоятеля на храма още по-благотворна и благодатна работа, усърдие и любов, за духовното израстване на вярващите.

От името на църковното настоятелство благодарности поднесе отец Димитър Генчев, а анафората раздаде отец Петър Кудузки, който в този ден чества и своя 30-и рожден ден.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2389-20180714

 

 

Снимки

Освещаване на параклис Св. Злата МъгленскаНа певницатаОсвещаване на параклис Св. Злата МъгленскаОсвещаване на параклис Св. Злата МъгленскаОсвещаване на параклис Св. Злата МъгленскаОсвещаване на параклис Св. Злата МъгленскаОсвещаване на параклис Св. Злата МъгленскаАрхиерейска св. Литургия с Белоградчишки епископ Поликарп
« предишна новинаследваща новина »