ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дванадесет нови камбани ще възвестяват началото на църковните богослужби в Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян ”

03 август 2010 17:35, Софийска митрополия
Йеромонах Никанор освещава новите камбани

На 2 август в Черногорската обител „Св. Козма и Дамян”, известна още като Гигинския манастир, Трънска духовна околия, пристигнаха дългоочакваните църковни камбани. Камбаните – дванадесет на брой, като числото на св. Христови апостоли - бяха поставени в изградената вече манастирска камбанария. Те са от месинг, изработени са в Гърция от атински майстори, тежат повече от 3 тона и са с различна големина, така че да имат многообразно звучене.

Преди повече от три години братята в манастира започват да събират дарения специално за изработването на камбани. С помощта на Министерския съвет на Република България (при министър-председателя Сергей Станишев), на банките ДСК и Булбанк, фирма „Геотехмин”- ООД и миряни, намерили и приели светата обител като свое духовно родно място, са събрани над 101 000 хил. лева. С готовност са се отзовали и местни християни, които дават своя принос, за да се чува надалеч от манастира камбанният звън. Според гостуващи гласът на църковните камбани достига до 30 км диаметър около манастира.

Братството на манастира с голяма радост посрещна новата придобивка. Към тяхната радост станаха съпричастни и много поклонници на светата обител. Камбаните бяха осветени от йеромонах Никанор от манастирското братство и свещеник Константин Стойчев от Брезнишка духовна околия. Манастирските братя се надяват скоро да се обучат да бият едновременно и мелодично 12-те „благовестници” на църковното богослужение. Те категорично са отказали да сложат електронен механизъм (който по зададено време и мелодия може да бие равномерно и продължително), тъй като според тях това противоречи на църковната традиция.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Пламен Любомиров

 

 

Снимки

Поставяне на новите камбаниПред новата манастирска камбанарияПаметна снимка с дарителиПаметна снимка с дарителВ манастирския двор"Да видим какво още ни трябва..."В манастирския дворЙеромонах Никанор
« предишна новинаследваща новина »