ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Завърши етап от реставрация в главната църква на манастира

17 юли 2018 15:10, Бачковска света обител
Стенопис от олтара на съборната църква

Приключи реставрацията на стенописите в олтарната част на главната църква на манастира. Те са от същия майстор, изписал наоса на храма – Моско Велев, от Одрин, 1850г. С това почти целият стенопис на католикона е почистен. Останаха да се доочистят цокалът и някои допълнителни работи по южната стена на притвора, където разрушенията от влага са по-значителни. Тези дейности ще бъдат изпълнени след завършването на новото покритие на манастирския двор и съответните отводнителни приспособления.

Паралелно с почистването на стенописа, бе почистен и реставриран амвона на храма. След почистването стана възможно да се разчетат надписите оставени в полетата под краката на изобразените. Изобразени са – Иисус Христос - върховен архиерей, апостолите Петър и Павел, четиримата евангелисти и, най-вероятно, апостол Тома. Със свое изображение е представен архиерей Дамаскин и годината – 1719г.,под образа на Христос, а авторът само се е подписал – Симеон Дромонас, 1717г.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Стенопис от олтара на съборната църкваСтенопис от олтара на съборната църкваСтенопис от олтара на съборната църкваСтенопис от олтара на съборната църкваИзображение от амвона на главната църкваИзображение от амвона на главната църкваИзображение от амвона на главната църкваИзображение от амвона на главната църква
« предишна новинаследваща новина »