ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Божествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село Ботево

17 юли 2018 20:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Божествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село Ботево

На 17 юли 2018 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, ставрофорен иконом Петко Минчев - духовен надзорник на епархията и председател на храм "Св. прор. Илия" - град Варна, взе участие в празничното богослужение в манастира край село Ботево, посветен на света великомъченица Марина. Службата бе възглавена от игумена на манастира архимандрит Прокопий, който съслужи с отец Петко и свещеник Илко Янакиев.

Храмът бе изпълнен от множество християни, които прииждаха от ранна утрин, за да се помолят на светата великомъченица, приела от Бога изобилно благодат да прогонва от верните пагубните болести. Архимандрит Прокопий произнесе проповед след прочитането на евангелския текст, посветен на фарисея, който поканил Христос в дома си и на грешницата, която изтривала нозете Господни, след като ги обливала със сълзи и ги помазвала с миро (Лк 7:36-50). Игуменът каза, че Господ Иисус Христос приема до Себе Си болни, хроми, сакати, но и грешни хора и въпреки че по това време да е било много непочтено и порочно да се събират хората с грешници, каквато е била и тази жена, Той допуснал да се случи това събитие, за да покаже и да даде ясен път какво трябва да правят Неговите последователи. Архимандрит Прокопий обърна внимание и на фарисея като каза: „и ние също трябва да се пазим да не паднем в същата съблазън, както е паднал фарисеят по него време, като се съблазнява защо Божията сила отива при грешници“.

Архимандрит Прокопий благодари на всички присъстващи, дошли от близо и далеч, за да съучастват в Литургията и празника, посветен на света Марина. Той допълни проповедта си като поздрави тези, които се удостоиха с Тайнството Евхаристия, „защото в днешно време за нас това е най-голямото единство в Христос - Светото Причастие, където ние се покайваме за греховете си, както казва нашият Господ: „покайте се, защото се приближи царството небесно“ (Мат. 4:17)“. Ставрофорен иконом Петко Минчев преподаде на всички благопожеланието на митрополит Йоан за здраве, благоденствие и укрепване в духовния живот.

Снимки и текст: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Божествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село БотевоБожествена света Литургия в манастир "Св. вмчца Марина", село Ботево
« предишна новинаследваща новина »