ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Водосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - Варна

17 юли 2018 22:47, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Водосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - Варна

На 17 юли 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина", която отбелязва патронния си празник днес, когато честваме паметта на света великомъченица Марина. Заедно с Архиерея във водосвета взеха участие протосингелът на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев и обгрижващият болничния параклис при болницата, посветен на светата великомъченица, протойерей Ясен Шинев. Мъжкият църковен хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов украси песенно водосвета.

На празничното събитие, което се проведе в парка пред южния вход на болницата, присъстваха медици, пациенти и гости, които се насладиха на празнична програма, изпълнена от различни музикални и танцови изпълнители. След отслужването на водосвета отец Димитър и отец Ясен пренесоха икона на свети Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски в болничния параклис, където и ще остане занапред.

Митрополит Йоан произнесе слово и се обърна към проф. д-р Красимир Иванов, Ректор на Медицински университет - Варна, проф. д-р Валентин Игнатов, Изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Марина" - Варна, професори, доценти, асистенти, лекари, медицински сестри и служители и всички присъстващи, казвайки: „Днес е един изключително проникновен духовен ден, свързан с паметта на света великомъченица Марина“. Негово Високопреосвещенство разказа основни моменти от живота на свети Лука и като духовник, и като лекар и благопожела на всички лекари и медицински работници Божието благословение, Неговата милост, всегдашното застъпничество на света Марина и примерът на свети Лука да бъде онова искрено, добро начало и здрава основа на вяра, която да надгражда всяка човешка потенция в такъв момент, че да звучат думите: „всичко мога, щом Господ ме укрепява“. Архиереят се обърна и към всички пациенти с благопожелание за успешно лечение.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Водосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаВодосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина" - Варна
« предишна новинаследваща новина »