ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варна празнува 140 години от освобождението си от турско робство

27 юли 2018 15:50, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варна празнува 140 години от освобождението си от турско робство

На 27 юли 2018 г. се навършват 140 години от освобождението на град Варна. По този повод се проведе военен ритуал с полагане на венци и цветя в двора на храм "Свети Архангел Михаил". Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен в съслужение с протойерей Ясен Керчев, свещеник Илия Попов и митрополитския дякон Любомир Георгиев. Преди отслужването на молебена слово произнесоха заместник-кметът на Община Варна г-н Коста Базитов и генералният консул на Русия във Варна г-н Владимир Климанов. Сред официалните лица присъстваха областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, председателят на Общинския съвет г-н Тодор Балабанов, районните кметове на община Варна и множество жители и гости на града.

Днешният ден е празник за жителите на град Варна, а поводът за това е 140 години назад във времето, когато по дипломатически път, по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор, е освободен последния останал поробен български град. На тази дата руските полкове начело с генерал Столипин влизат в града, посрещнати с хляб и сол, и голямо веселие. Руските войски застанали на Ченгене пазар пред храм "Св. Архангел Михаил", където свещеник Христо Върбанов ги посреща с кръст в ръце и отслужва молебен на Пресвета Богородица, а генерал Столипин припява канона на Пресвета Богородица.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Варна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робствоВарна празнува 140 години от освобождението си от турско робство
« предишна новинаследваща новина »