ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе отбелязана 70- годишнина от освещаването на храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в гр. Брезник

29 юли 2018 18:03, Софийска митрополия
Тържествено бе отбелязана 70- годишнина от освещаването на храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в гр. Брезник

На 29 юли Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, посети храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Брезник, където оглави тържествена света Литургия.

Епископ Поликарп посети храма на Брезник във връзка с навършването на 70 години от освещаването му, което е било през 1948 г.

В светата Литургия съслужиха протойерей Александър Стойчев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Константин Стоев, протойерей Михаил Станкович и дякон Костадин Тренев.

Църковните песнопения бяха огласени от богослови, които със сладкопение и благоговение изпълниха сърцата на вярващите с молитва и преклонение.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед във връзка с неделното евангелско четиво и призова вярващите да бъдат изпълнени с вяра - такава вяра, която е вдъхновила техните предци преди 70 години да построят такъв величествен храм. Той благодари на всички присъстващи – свещенослужители, представители на местното самоуправление, благочестив народ и деца за това, че са в храма, за да почетат кръглата годишнина на църквата и да се вдъхновят и предават вярата и добротата на идните поколения.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела много здраве, радост и мир.

След тържествената света Литургия бе извършено водоосвещение за здравето и благословението на присъстващите, осветена празнична обща трапеза – курбан, както и открита изложба посветена на историята по построяването на храма.

В една от стоите на храма, деца изнесоха и кратка духовна програма и зарадваха присъстващите и обогатиха празника.

Епископ Поликарп, след откриването на изложбата и програмата на децата, отново благодари за прекрасната организация и подготовка по отбелязването на 70- годишния рожден ден на храм „Св. вмчк Георги Победоносец“.

Благодарност към епископ Поликарп поднесе и отец Михаил, за това, че е уважил празника на гр. Брезник.

За всички присъстващи на празника на храма на Брезник, бе даден общ обяд, за здраве, благословение и единство.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHskFjasAE.

 

 

« предишна новинаследваща новина »