ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"

03 август 2018 13:24, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"

На 2 август 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Молебния канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий" - град Варна. Множество духовници и християни от целия град взеха песенно и молитвено участие в канона, наричан още Параклис или в превод от гръцки език "утешение", който бе отслужен пред копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Всецарица", пренесено в храма от Света Гора през 2014 година.

С благословението на митрополит Йоан в края на богослужението предстоятелят на храма-домакин ставрофорен иконом Дончо Александров произнесе слово, в което призова всички „да благодарим на Бога, че се сподобихме във втория ден на Богородичния пост отново да застанем пред образа на Божията Майка и да се отслужи този молебен канон към нея“. Той допълни, че по време на него ние чуваме откъс от евангелието на свети Лука (Лк. 1:39-56), в който се говори за срещата между Елисавета и Пресвета Богородица. Малко са местата в Свещеното Писание, които говорят за Божията Майка, но ние чуваме как чрез Светия Дух Елисавета посреща Света Богородица и изразява своята радост "да дойде при мене майката на Моя Господ" (Лк. 1:43). Отецът заяви: „Това тя не го казва от себе си, а чрез Светия Дух и макар че Свещеното Писание не може да очертае в пълнота образа на Света Богородица, ние добре познаваме от Свещеното Предание и от това, което Отците на Църквата пишат за нея. Така свети Амвросий Медиолански, в своето слово за девствениците, описва Божията Майка, нейния характер, нейното облекло, нейното поведение и там той говори за това, че тя никога не е повишавала тон, винаги е говорила кротко, спокойно, без да се натрапва, но с една вътрешна духовна сила, така че всички да чуват нейните думи... Такава си остава Божията Майка и в своето успение, когато събира около себе си Христовите ученици“.

Отец Дончо допълни, че ние имаме пред нас образа на Пресвета Богородица чрез светите икони, който ясно свидетелства за нейната духовна сила, за нейната скромност, за нейното смирение, за нейната кротост и „когато се събираме на този молебен канон, когато се събираме пред образа ѝ, ние подобно на Елисавета радостно възгласяме - как ние се сподобихме да дойде при нас майката на нашия Господ, защото всяко едно молитвено последование, отправено към Божията Майка, е среща с нея, общение с Пресвета Богородица и ние се чувстваме честити и радостни да можем да я възпяваме, да я прославяме и да изпросваме нейните молитви“, каза още той.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"
« предишна новинаследваща новина »