ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. Казачево

07 август 2018 16:38, Ловчанска митрополия
Обновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. Казачево

На 4-ти август тази година за пръв път от много години радостен камбанен звън се разнесе от църквата „Св.св.Кирил и Методий“ в с. Казачево, Ловчанска духовна околия, където Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил извърши чина на обновление на храма. Заедно с владиката на празника служи и председателят на църковното настоятелство ставрофорен свещеноиконом Кънчо Кабадийски и дякон Мартин Йотов.

Митрополит Гавриил поздрави присъстващите на празника миряни и припомни части от житието на светите седем момци Ефески, чиято памет светата ни православна Църква отбелязва на този ден. Те живеели по време на жестокото гонение против християните при император Деций през III в. Много християни напускали градовете и се криели по пещерите. Между тях били и седемте Ефески момци. Тези момци напуснали града и се поселили в една пещера.

Като узнал за това, Деций заповядал да затрупат с камъни входа на пещерата. Двамата от придворните (Теодор и Руфим) тайно изповядвали Христовата вяра и турили пред камъните оловни плочки, на които написали имената на живо погребаните в пещерата седем момци.

Между това Бог по неизповедимите Свои определения дал на момците сън и ги запазил за цели 170 години нетленни и неизменни до тяхното пробуждане за Негова слава и за свидетелство, че Неговите думи за възкресение са истинни.

Чудното пробуждане на момците, заспали във време на Дециевото гонение, се извършило в царуването на Теодосий Млади. По това време се появили еретици, които отхвърляли възкресението на мъртвите въпреки евангелските думи, че "мъртвите ще чуят гласа на Сина Божи и като чуят, ще оживеят". Тази ерес внесла смут в Църквата, но точно тогава се проявило нагледно свидетелство за истинността на възвестеното от Христа възкресение на мъртвите.

Наложило се да бъдат премахнати камъните и така бил направен отвор към пещерата. Тогава момците оживели без да знаят, че те са се пробудили не след една нощ, а след цели 170 години.

Това чудо станало известно на всички в околността и укрепило вярата в бъдещото възкресение. Поради това митрополит Гавриил се обърна към всички, че най-важното дело е да се преобразим, за да можем и ние да възкръснем заедно с праведните.

 

 

Снимки

Обновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. КазачевоОбновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. КазачевоОбновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. КазачевоОбновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. КазачевоОбновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. КазачевоОбновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. КазачевоОбновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. КазачевоОбновление на храм „Св.св.Кирил и Методий“ в с. Казачево
« предишна новинаследваща новина »