ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Преображение Господне в Ловеч

07 август 2018 16:46, Ловчанска митрополия
Празникът Преображение Господне в Ловеч

Празникът Преображение Господне е установен още в първите векове на християнството и ни припомня едно от важните евангелски събития от земния път на Спасителя, а именно явяването Му в небесната слава пред Неговите ученици Петър, Йоан и Яков. Учениците чули гласа на Самия Бог, двамата пророци Мойсей и Илия, засвидетелствали със своето явяване, че Иисус е действително Оня, за Когото предсказвали пророците.

За празника в катедрален храм „Св. св Кирил и Методий“ в Ловеч света Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужиха отец Любомир Казашки и дякон Мартин Йотов.

Митрополит Гавриил поздрави вярващите християни за празника и припомни на присъстващите евангелските събития и чудното преображение на Господ Иисус Христос на планината Тавор , когато лицето Му се изменило и светело като слънце, а дрехите Му станали бели като сняг. Това събитие трябвало да укрепи вярата на апостолите в Божествената същност на своя Учител, особено по време на Неговите страдания. Владиката подчерта, че Господ е взел именно тези трима апостоли със Себе Си на планината, защото те са Го обичали най-много и са възприели в пълнота чудото на Тавор.

 

 

Снимки

Празникът Преображение Господне в ЛовечПразникът Преображение Господне в ЛовечПразникът Преображение Господне в ЛовечПразникът Преображение Господне в ЛовечПразникът Преображение Господне в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »