ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен канон в столичния храм " Св. Богородица- Живоприемен източник"

11 август 2018 10:57, Софийска митрополия
Молебен канон в столичния храм " Св. Богородица- Живоприемен източник"

В петъчната вечер на 10 август, в столичния храм „Св. Богородица–Живоприемен източник“, бе отслужено последното за този Богородичен пост, съборно богослужение, в което се изпълнява Молебният канон към Пресвета Богородица

Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. иконом Ангел Ангелов- духовен надзорник на епархията, храмовото духовенство во главе с предстоятеля протоиерей Симеон Иванов, столични свещеници и дякони.

Песнопенията на вечернята и молебния канон бяха изпълнени от софийски певци, ръководени от д-р Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на СУ и Софийската духовна семинария. За пореден път песните и припевите на Молебния канон бяха изпълнени на български език, подготвени и отпечатани в книжка от ик. Кирил Дидов.

След края на последованието към многобройните вярващи в храма със слово за Пресвета Богородица се обърна отец Ангел Ангелов. В него той подчерта мястото и ролята на св. Богородица в устроението на Божието мироздание и за това какъв мост е тя за нас, хората, който ни свързва отново с небето и Бога. „...Трябва да знаем, че тя е и наша застъпница, ходатайка и спасителка на душите ни. Без Божията благодат и молитвите на св. Богородица не можем сами да добием спасение...“- каза в словото си отецът.

С поздравително слово към изпълнената с богомолен народ обновена, софийска църква се обърна еп. Поликарп.

"Когато имате изпитания и трудности, спомняйте си за тези молитвени мигове, в които отправихме духовните си очи към св. Богородица и й принесохме молитвено пение... Вярвайте, че когато духовно я призовете, ще почувствате облекчение и утешение от нея... Знайте, че тя ни очаква и ще направи всичко, което е нужно и полезно за всеки един от нас. А ние, трябва да се стремим да й подражаваме в смирението, в кротостта, в търпението, в любовта. И тогава ще бъдем изпълнени с духовна радост и удовлетворение."- каза в словото си владиката. Той поздрави отец Симеон Иванов за грижите, които полага за обновяването на храма, певците за молитвено изпълнение, отец Кирил Дидов за положени трудове за подготовката на Молебния канон на български език, като и неговите сътрудници- ик. Кирил Попов, йеромонах Юстин и д-р Любомир Игнатов, вярващия народ, затова че полага молитвен труд през дните на Богородичния пост, и преподаде патриаршеското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmqvsGSi.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Калиник Кахраман

 

 

« предишна новинаследваща новина »