ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Максим Изповедник, в столичния новостроящ се храм "Св. архид. Стефан"

13 август 2018 09:41, Софийска митрополия
Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Максим Изповедник, в столичния новостроящ се храм

На 12 август в параклиса “Св. Максим Изповедник”, който се намира в строящия се храм “Св. Стефан” в столичния Южен парк бе отслужена празнична вечерня с петохлебие, в чест на св. Максим Изповедник.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе предстоявана от софийския викариен епископ Белоградчишки епископ Поликарп. В съслужение с владиката бяха столични свещеници, сред които и председателят на храма ик. Йоан Куков.

Песнопенията на вечернята бяха прекрасно изпълнени от жени, които с много ревност от няколко години се обучават в изпълнение на източноцърковното пение.

"Св. Максим Изповедник не се уплаши от никакво наказание, не сведе глава и чело пред никаква власт- духовна и светска.Той защити в свое време чистота на св. Православие и затова заплати със себе си, с части от своето тяло. Той беше подложен на изтезания, за да отстъпи от истинската вяра. И Бог, Който поругаван не бива, от невъзможното направи възможно. Ръката, която бе отрязана, не спря за пише, не замлъкна устата, на която езикът бе отрязан... всичко, което създаде светията бе за слава и чест на св. Православие. Той остави на всички нас духовно наставление и поучение. Затова го възхвалямаме, почитаме и се молим. По неговите молитви да ни дарува Бог да бъдем здраво стъпили на чистота на православната вяра, да не се отклоняваме нито на ляво, нито надясно и да бъдем пример, в свое време за Църквата. Да бъдем пример на смирение, на човечност и братолюбие!“, каза в словото си епископът.

Софийският викарий благодари на всички, които взеха участие в богослужението, поздрави председателя и отправи благопожелания на всички, дошли да почетат дивния Божи угодник.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://mitropolia-sofia.org

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »