ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастир

15 август 2018 14:44, Бачковска света обител
Успение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастир

Бачковският манастир тържествено отбеляза патронния си празника – Успението на Майката Господня и небесна покровителка на обителта и застъпница на целия Христов народ! Девата, която има грижата за живота, по думите на св.Козма Маюмски! Мария, от рода Давидов, която зачена и роди без да е познала мъж и в успението си се завърна, все така пречиста, при същия Оня, вселил се в утробата и́ по волята на небесния Отец. Чудото на непорочното зачатие, продължава да удивлява чистите по сърце и смущава маловерните. Невероятното е станало действително по извечния промисъл на Твореца за осветяване на пътя на заблудилото човечество отново към единение с Господа Бога наш, чрез Еднородния и́ и Единородния, избрал кръстната смърт и тридневното пребиваване в смъртната сянка, за да остане до края на времената наш път и истина.

Богуслужебният цикъл протече, както бе предварително обявено, започвайки с малка вечерня на 14.08.2018г. и завършвайки със св.литургия на 15.08. Бдението бе водено от игумена на манастира, архим.Самуил, а светата литургия бе отслужена под светителската десница на преосвещения Месемврийски епископ Яков, пребиваващ в обителта, при молитвеното участие на православния народ и с песнохвалението на десетте гостуващи църковни псалти. В проповедта си за празника, архим.Самуил обърна вниманието на християните върху истинското посвещаване във вярата и подражанието на Христа. Върху духовната будност, непозволяваща нашето поклонение и вяра да преминат във формалното удовлетворение от традиционно посещение на храма, паленето на свещи и докосване до иконите. Бог не гледа с лошо око на това, но истински се радва на съкрушеното и чисто сърце, изпълнено с доброта, смирение и любов към ближния.

От сутринта манастирът е пълен с вярващи, дошли да отдадат почит и поклонение на Светата Пречиста и получат благословението на чудотворната и́ Бачковска икона.

На вярващите бяха раздадени: празничното коливо и рибен курбан.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Успение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастирУспение на Пресвета Богородица в посветения й Бачковски манастир
« предишна новинаследваща новина »