ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничната вечерня в столичния храм „Св. Преображение”

06 август 2010 23:10, Софийска митрополия
Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"

В навечерието на Преображение Господне, един от 12-те големи Господски празници, в столичния храм „Св. Преображение”, кв. "Лозенец", бе отслужена празнична вечерня. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Григорий - софийски протосингел, храмовото духовенство и множество предстоятели на столични храмове и свещенослужители.

Въпреки дъждовния и работен ден бе преизпълнено с богомолен народ, който се радваше на благолепния храм и тържествената служба. Този е един от малкото софийски храмове, в които църковните богослужби се изпълняват антифонно (раннохристиянски начин на музикославене - песнопенията се редуват на дясната и лявата певница).

По традиция на този празник се освещават много петохлебия, но тази година те бяха особено много. Преди началото на стиховните стихири, когато е моментът на тяхното освещаване, всички служащи (над петнадесет) благословиха хлябовете, поставени в средата на храма и внесоха по два дискоса в светия олтар, а част от тях се връщаха многократно за осветения хляб. В края на вечернята Знеполският епископ Йоан се обърна с отеческо слово към събралите се от цяла София християни и призова към лично преобразяване с таворската светлина. Така духовенство и миряни встъпиха в радостта на празника Преображение Господне.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Храмовата иконаПразнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празничната иконаПразнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение"Празнична вечерня в храм "Св. Преображение" Храм "Св. Преображение"
« предишна новинаследваща новина »