ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град Варна

15 август 2018 18:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град Варна

На 15 август 2018 г., когато честваме Успението на Пресвета Богородица и празника на град Варна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедралния храм "Успение Богородично". В празничното богослужение заедно с Архиерея служиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и предстоятел на митрополитската катедрала и храмовото духовенство.

Храмът бе изпълнен от сутринта с варненци и гости на града, които участваха в празничната служба и се поклониха пред честните мощи на свети Лука Войно-Ясенецки и света блажена Матрона Московска. Сред присъстващите бе омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова. Преди началото на светата Литургия за четец, певец и свещоносец бе постриган Мартин Желев.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави всички християни и варненци с празника и в словото си заяви: „Днес светата Църква отново изправя своя взор пред един прекрасен, вдъхновен образ на Божията Майка, чествайки нейното успение. И не е случайно, че във всички времена и години много църкви и манастири се украсяват с този празник, както и този митрополитски катедрален храм-паметник, изграден със своето велелепие от варненци за шест години, с участието на целия Божий народ, с благословението на Варненския и Преславски митрополит Симеон. Вече 132 години от това построяване - 1886 година, на 30 август - паметта на свети Александър Невски, тук е отслужена първата света Литургия“.

След светата Литургия, по установената традиция, се състоя лития около Катедралния храм с икона, на която е изобразено Успението на Божията Майка, а тази година и с мощите на свети Лука и света Матрона. Шествието бе поведено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили и в него взеха участие множество варненци.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Храмов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град ВарнаХрамов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град ВарнаХрамов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град ВарнаХрамов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град ВарнаХрамов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град ВарнаХрамов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град ВарнаХрамов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град ВарнаХрамов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град ВарнаХрамов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град ВарнаХрамов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град Варна
« предишна новинаследваща новина »