ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преображение Господне в гр. Русе

07 август 2010 13:04, Русенска митрополия
Преображение Господне в Русе

На 6 август, Преображение Господне, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи тържествена архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе. В богослужението на митрополита съслужиха ставроф. ик. Минко Казаков, ик. Георги Георгиев и дякон Кирил Синев. Апостолското четиво (2 Петр. 1:10-19) прочете православният австриец професор Йохан Крамер.

Проповед за празника Преображение Господне произнесе г-н Ангел Младенов. Той запозна вярващите със значението на Господския празник в живота на всеки вярващ. На планината Тавор Господ Иисус Христос се преобразил пред учениците Си Петър, Иаков и Йоан, които първи призовава да Го последват, в присъствието на Моисей и Илия. Подобно на Кръщението Господне от небесата се чул гласът на Бог Отец, който съвсем ясно е засвидетелствал личността на Спасителя, като казва: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте” (Мат. 17:5). Преобразяването на Спасителя пред Своите любими ученици е сигурен белег за Неговата божествена природа, в която дори мнозина Негови очевидци са се съмнявали.

Иконом Георги Георгиев причасти с Тялото и Кръвта Христови множеството православни християни, подготвили се да приемат св. причастие.

След заамвонната молитва митрополит Неофит освети новия гроздов плод. Тази традиция води началото си от апостолския период, когато гроздето задължително присъствало на общите трапези на любовта (агапите). За подобна традиция се споменава в трето апостолско правило и двадесет и осмо правило на Шестия вселенски събор.

На обяд Негово Високопреосвещенство извърши водосвет в новостроящия се храм „Св. Преображение Господне” в Басарбовския скален манастир. Митрополит Неофит поздрави игумена на манастира, архим. Емилиан, по случай храмовия празник на изграждащия се храм. Той пожела в най-скоро време да приключи изграждането на храма и да се извърши неговото освещаване. Митрополитът изрази благодарност на всички дарители и трудещи се по изграждането на тази наша скъпа света обител. Множество местни медии присъстваха на водосвета в светата обител, за да отразят това църковно тържество.

От своя страна игуменът на манастира изрази духовната си радост от това, че в светата обител вече пребивават в монашеските си послушания братя на манастира и той няма да е само чисто туристическа забележителност, но ще изпълнява своята духовна мисия сред честните поклонници, пристъпващи към мястото на духовен подвиг на св. Димитрий Басарбовски.

На днешния Господски празник е добре да се замислим доколко ние, православните християни, се преобразихме след приемането на св. тайнство Кръщение. Дали не се кръстихме само за да спазим традицията и да ни се извърши ритуалът, или решихме да променим досегашния си живот? Дали оставихме стария човек, „който изтлява в прелъстителни похоти”, и се облякохме в новия, „създаден по Бога в правда и светост на истината” (Еф. 4:22-24). Дали загърбихме категорично езическия начин на живот и стараем ли се да живеем според Божиите заповеди, спазването на които води до нашето добруване, защото „по това узнаваме, че сме Го познали, ако пазим Неговите заповеди” (1 Петр. 2:3).

Текст: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Преображение Господне в РусеПреображение Господне в РусеПреображение Господне в РусеВ Басарбовския скален манастирВ Басарбовския скален манастирВ Басарбовския скален манастирВ Басарбовския скален манастирВ Басарбовския скален манастирВ Басарбовския скален манастирВ Басарбовския скален манастирВ Басарбовския скален манастирПред новостроящия се храм "Преображение Господне"

Видео

Поздравително слово на митрополита

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

Поздравително слово на архим. Емилиан

« предишна новинаследваща новина »