ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан отслужи празничната св. Литургия в столичния храм “Св. Преображение Господне”

07 август 2010 16:45, Софийска митрополия
Знеполският епископ Йоан оглави празничната св. Литургия в храм "Св. Преображение"

От рано сутринта столичният храм “Св. Преображение Господне” в кв. "Лозенец" бе преизпълнен с богомолци, дошли в тържествуващия Божи дом да се помолят в деня на чудното Христовото преобразяване. Мнозина, бързайки за работа, запалиха свещичка, поръсиха се със светена вода, поклониха се на празничната икона и макар за кратко време се уединиха за молитва. Други, а те бяха множество, загърбили светските грижи, бяха изпълнили храма и очакваха архиерейското богослужение.

С камбанен звън и шпалир от столични свещеници бе посрещнат Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, който оглави празничната св. Литургия. С него съслужиха архимандрит Теофан, председателят на църковното настоятелство прот. Василий Сарян и храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и свещенослужители от Софийска епархия. Преди началото на св. Литургия епископ Йоан пострига в чин „четец и певец” две момчета от енорията, които отдавна и с голямо желание помагат на свещениците и певците в храма. Така празничната св. Литургия бе отслужена с шестима иподякони. (Наред с активизиране на енорийския живот и присъствието на млади семейства на църковните богослужби, все повече деца от енорията имат желание да участват и помагат в богослуженията.)

По време на свещеническото причащение слово за празника произнесе свещеник Климент Харизанов от храмовото духовенство.

Много деца - от бебета до юноши, пристъпиха към св. Тайни. Чинно, с благоговение и скръстени на гърдите ръце, в този ден на Христовото преобразяване почти цялото църковно изпълнение се приобщи със св. Дарове. В края на св. Литургия епископ Йоан се обърна към народа със слово, в което говори за Христовите ученици, които са изпитали благодатния миг и са искали да останат в него, защото са почувствали благодатното озарение и мира на Таворската светлина. „Както времето се преобразява в природата, така и ние, човеците, духовно трябва да се преобразим в живот по Бога, благочестие, чистота и нравственост - каза владиката. - Призивът: „Него слушайте!” е призив и днес да слушаме Христос. Да се вглеждаме в Неговия живот, да изучаваме Неговата проповед и да търсим онова тълкувание, което е като жива памет в св. Църква чрез Свещеното Предание!”

Софийският викарий поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим предстоятеля на храма прот. Василий Сарян, църковното настоятелство, певците, дарителите и всички жители на столичния квартал. Епископът отбеляза, че днес предстоятелят на православния храм има големи права, но и големи задължения и отговорности и подчерта колко е трудно да се грижиш в пълнота за Божия дом. Като пожела на всички крепки сили, благодатни дни през Богородичните пости и повече духовни радости, епископ Йоан отбеляза, че от този ден нататък непрестанно ще проповядва и напомня на православните християни за взетото през юнската сесия решение на Св. Синод на БПЦ-БП, според което за 24 септември т. г. се подготвя и организира в София Национално литийно шествие. Еп. Йоан подчерта, че чрез молебена и концерта, които ще увенчаят тази всебългарска проява, Църквата отново ще заяви и решително ще настоява за въвеждането на предмета „Религия-Православие” в задължителната подготовка на децата и учениците у нас. „Да вземем участие всички ние - духовенство и миряни!" - призова архиереят. "Тази лития ще е общонационална (в нея ще вземат участие свещенослужители и християни от цялата страна), молитвена, и с нея ще заявим отново своя глас за доброто възпитание на децата ни” - завърши еп. Йоан.

По традиция след духовното угощение, църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да влязат в радостта на празнуващата енория.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Красимир Ангелов и Весела Игнатова

 

 

Снимки

Постригване в чин "четец и певец" Постригване в чин "четец и певец" Постригване в чин "четец и певец" Постригване в чин "четец и певец"Постригване в чин "четец и певец"Постригване в чин "четец и певец"Знеполският епископ Йоан отслужи празничната св. Литургия в столичния храм “Св. Преображение Господне”Знеполският епископ Йоан отслужи празничната св. Литургия в столичния храм “Св. Преображение Господне”ИподяконитеВеликият входВеликият входПевцитеВ храмаСвещеник Климент ХаризановМного деца пристъпиха към св. ДаровеПевцитеМнозина пристъпиха към св. ТайниПразник в храм "Св. Преображение"В храма"Каква хубава цветна пътечка си направих"
« предишна новинаследваща новина »