ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение на Ктитора на Рилската света обител

20 август 2018 11:58, Рилска света обител
Бдение в Рилския манастир

С тържествено богослужение братството на Рилската света обител отбеляза 1072 г. от успението на своя пръв игумен и покровител - преп. Йоан Рилски Чудотворец. В навечерието на празника, на 17 август, от 20:00 ч. започна традиционното всенощно бдение, предстоявано от игумена на манастира, Адрианополски еп. Евлогий. Любовта към Преподобния насочи стъпките на стотици поклонници в светата обител, които взеха молитвено участие в продължилото до малките часове на нощта богослужение. На десния клир пяха псалтите от софийския хор "Св. Наум Охридски" с ръководител г-н Андрей Касабов, а на левия бе сборна група от клирици и църковни певци от различни храмове в страната. По време на Утренята всички присъстващите бяха помазани за здраве с елей от кандилото на св. Йоан.

Начало на Божествената св. Литургия бе дадено в 09:00 ч. Заедно с Преосвещения игумен съслужиха архим. Варлаам и йеродякон Нектарий от рило-манастирското братство, ставрофорен иконом Симеон Илиев - председател на църковната ни община в Лондон, свещенослужители от Софийска, Варненска и Неврокопска епархии. По време на причастяването на свещенослужителите псалтите изпяха сладкогласния ирмос "Покаяния учителя", творение на Атанасий Свещеномонах в чест на преп. Йоан Рилски, което е един от образците на църковно-музикалното ни творчество през XIX в. Числото на причастниците бе значително. Много родители със своите деца пристъпиха към светата чаша.

Сред гостите за празника в Рилския манастир бе и Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Освен празникът Успение на преп. Йоан повод за посещението му бе и инспектирането на място на срутището, което е на 2 км. под обителта и от месеци затруднява достъпът до манастира. Министър Нанков пое ангажимент веднага след празниците в Рилския манастир да стартират най-неотложните дейности по обрушването на ската и поставянето на мрежи.

Снимки

Бдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирИгуменът на Рилския манастир - еп. ЕвлогийБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. Литургия
« предишна новинаследваща новина »