ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църквата в помощ на пострадалите при пожарите в Русия

07 август 2010 19:17, Българска Патриаршия
Пожарите

В разгара на пожарите, обхванали територията на повече от 10 региона на Русия, Руската православна църква взима дейно участие в помощта на пострадалите. В хода на пресконференцията на 4 август в пресцентъра на Агенция «Новости» председателят на Синодалния отдел по църковна благотворителност и социално служение архимандрит Пантелеймон (Шатов) разказа за трите направления за помощ от страна на Църквата.

Преди всичко Църквата може да помогне да осъзнаем това, което се случва. „Причина за бедствието са нашите грехове” - казва архим. Пантелеймон. Всеки сам трябва да се взре в себе си и да види своите грехове. Църквата в тази ситуация е необходимо да помогне на човека да осъзнае случилото се. Нали главното не е изгорелият дом и даже тялото на човека, а неговата безсмъртна душа. Станалите бедствия са повод да се прояви любовта, да започнем да живеем не заради дреболии, а заради служението на ближния.

Второто, с което Църквата може да помогне, е молитвата. Светейшият патриарх Кирил неотдавна посети обхванатата от огъня Нижгородска област. Той призова всички верни чада на Руската православна църква да обединят своите молитви за изпращане на дъжд и благослови във всички енории на РПЦ да се отслужи специален молебен. „Аз сам отслужих три такива молебена, след втория заваля дъжд” - добави о. Пантелеймон.

И накрая, Църквата участва в събирането на помощи за пострадалите от пожарите. Синодалният отдел по църковна благотворителност и социално служение по благословението на светейшия Руски патриарх Кирил започна събирането на вещи и пожертвования... Във всяка епархия в най-близко време ще бъдат сформирани работни групи, които ще се заемат с помощ по места. В следващите три недели във всички енории на Руската православна църква ще се събират пари за пострадалите.

Стихийното бедствие за мнозина стана повратен момент в живота им. По думите на заместник-председателя на Синодалния отдел по църковна благотворителност и социално служение, г-жа Марина Василева, днес храмовете са препълнени. Главният лекар на една от подмосковските болници, където са настанени пострадали, помолил представителя на Синодалния отдел на разположение на пострадалите постоянно да има свещеник. И това е оправдано, счита о. Пантелеймон: „Много често свещеникът може да помогне на човека повече, отколкото психологът”.

По информация от Патриархия. Ру
Снимка: АФП

 

 

« предишна новинаследваща новина »