ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска литургия в храм "Св. ап. Петър и Павел", гр. Своге

26 август 2018 21:05, Софийска митрополия
Архиерейска литургия в храм "Св. ап. Петър и Павел", гр. Своге

В неделния ден на 26 август, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи архиерейска св. Литургия в храм „ Св. ап. Петър и Павел“, гр. Своге.

Викарният епископ за първи път посещава енорията на града и бе впечатлен от внушителната трикорабна църква, посветена на св. апостоли, построена през 1917 г. Тя се намира в двора на манастирски комплекс /основан през 1118 г./, в който има още един храм, посветен на св. Петка. Според историческите данни тя датира от XVI-XVll в. и е обявена за паметник на културата от национално значение.

Местните християни с голяма радост посрещнаха софийския архиерей, за когото специално бяха поставили пътека, извън храма, посипана с червени карамфили. От десетилетия в този храм не е имало архиерейска богослужба и затова вълнението им бе още по- голямо. Придружен от духовния надзорник на епархията ставр. ик. Ангел Ангелов и др. софийски духовници той бе посрещнат от свещеник Лъчезар Лазаров, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, прот. Любомир Пешев, председател на храма и свещеник Валери Спасов от храмовото духовенство.

По време на литургията еп. Поликарп, заменяйки митрата с монашеско було прочете заупокойна молитва за трагично загиналите при пътнотранспортно произшествие на 25 август, край гр. Своге наши сънародници, в чиято памет утрешния - 27 август, е обявен за Ден на национален траур.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от смесен хор, съставен от местни християни, които показаха, че могат да изпълняват не само фолклорни песни, но и църковни песнопения.

След св. Литургия, епископ Поликарп, изхождайки от неделното евангелие се обърна с поучително слово към присъстващите.

Владиката преподаде на вярващия народ първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и им пожела от негово име здраве, радост и духовни сили. С приветствени думи към викария се обърна прот. Любомир Пешев, който му благодари за посещението и изрази желание, да има по-често такива духовни срещи, които да носят радост и поощрение на вярващите.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHskDB7zQZ и https://flic.kr/s/aHsmhwA5gQ

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »