ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовна радост за жителите на град Котля - Румъния

09 август 2010 16:37, Доростолска митрополия
Раката с мощи на св. Емилиан Доростолски

На 4 август 2010 г. Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, придружаван от преосвещения Деволски епископ Теодосий – игумен на Троянската света обител, протосингела на Доростолска епархия ставроф. ик. Добри Чаков, йеромонах Кирил – брат на Троянската св. обител, и др. църковни лица от Доростолска епархия, отпътува за град Котля, Румъния. Това пътуване се осъществи с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на Негово Високопреосвещенство митрополит Лавренцио Стреза, и по покана на църковното настоятелство при храм ”Преображение Господне” в гр. Котля, Румъния. Представителите на БПЦ посетиха съседна Румъния, за да занесат духовна радост и благословение на благочестивите християни от Румънската православна църква, отнасяйки там за поклонение раки със свети мощи на св. мчк Емилиан Доростолски, св. Мария Магдалина и чудотворната Киевска икона на Пресвета Богородица “Призри на смирение мое” – дарена на храма в с. Калипетрово, Доростолска епархия.

По пътя за град Котля българската църковна делегация спря за поклонение в манастира "Сузана" (Станка), който е девически и понастоящем в него се подвизават 80 монахини. Светите мощи и чудотворната икона бяха посрещнати с тържествен камбанен звън, изразяващ духовната радост на домакините от срещата със светините и с представителите на БПЦ.

Град Котля е основан през 1270 г. от рицарите на Валерио Теотон. Неговите жители наброяват над 22 000 души. Около 90% от тях са православни християни, като понастоящем там живеят и 200 фамилии немци и унгарци. В града има четири църкви, посветени на Света Троица, Преображение Господне, св. Пантелеймон и на Всички светии.

Голямо бе вълнението на жителите на това прекрасно китно градче, които с много любов и духовна радост посрещнаха светините от България и им се поклониха, за да изпросят от Бога и светите Божии угодници благословение за домовете си.

На 5 август след сутрешното богослужение митрополит Амвросий и придружаващите го лица се отправиха към Съмбата де Сус за поклонение в тамошния манастир.

На входа на манастира Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий бе посрещнат от викарния епископ Андрей и игумена Иларион Урс, начело на братството на манастира, наброяващо 50 човека.

Българската делегация бе въодушевена от братското посрещане и духовната любов от страна на монасите, както и от дивната девствена природа, заобикаляща манастира, скътан сред планини и прекрасни езера.

В храма „Успение Богородично” българската делегация изпя тропара на Успение. След това, водени от епископ Андрей, те посетиха библиотеката на манастира (в която се съхраняват над 70 хил. тома) и музея, съхраняващ ценни църковни реликви (сред които и плащаница на Успение Богородично от 10 век). В музея са изложени и икони рисувани на стъкло от братството на манастира.

Митрополит Амвросий бе поканен в кабинета на митрополит Лавренцио Стреза, където записа своите благопожелания в кондиката на манастира.

Преди началото на вечерната служба митрополит Амвросий бе посрещнат в параклиса на манастира от монашеското братството и даде своето архиерейско благословение за началото на богослужбата.

На 6 август, Преображение Господне, Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий бе посрещнат в празнуващия храм, посветен на светото Христово Преображение, от епископ Андрей и предстоятеля на храма свещеник Флавио, и други свещеници от града.

Три денонощия храмът не бе затварян, като на самия празничен ден по време на светата Литургия в него са се черкували над 2000 човека.

Началото на светата Литургия бе дадено от игумена Иларион Урс на манастира в Съмбата де Сус. Голяма бе радостта не само на жителите на града, но и на цяла Румъния, които не спираха да се стичат отвсякъде, за да се поклонят на светите мощи и чудотворната Богородична икона и да получат благословение от високопреосвещения Доростолски митрополит Амвросий и епископ Теодосий.

В своето слово митрополит Амвросий каза, че р. Дунав не разделя двете държави, а ги прави още по-близки и силни в единната спасителна молитва за мир и благоденствие на Румъния и България, и на целия свят. Дунава не разделя, а е мост между двете държави и народите ни, обединени от едната света православна вяра.

След литургията епископ Теодосий даде св. Причастие първо на най-малките деца дошли в храма за празника, за да получат благословение от светите мощи и чудотворната икона.

На 7 август след молебен за здраве пред светините българската църковна делегация отпътува за България, като не скри своите братски чувства и обич към събратята си – клириците от Румънската православна църква и миряните, дошли да вземат последно благословение от чудотворната икона и светите мощи. Митрополит Амвросий увери богомолния народ, че ако не веднага, то в скоро време всеки, който е пристъпил с вяра към светините, ще получи в отговор на молитвите си Божията благодатна подкрепа и освещение. В заключение архиереят каза: „Божието благословение да пребъде над вас и цяла Румъния! На многая и благая лета! Амин!"

Текст и снимки: Йордан Петров

 

 

Снимки

Манастирът "Сузана"Манастирът "Сузана"Манастирът "Сузана"Сестрите от манастираСестрите от манастираМитрополит Амвросий и епископ Теодосий благославятМитрополит АмвросийМитрополит АмвросийЕпископ ТеодосийСнимка за споменСнимка за споменПосрещане на митрополит Амвросий от духовенството на гр. КотляПосрещане на митрополит Амвросий от духовенството на гр. КотляПосрещане на митрополит Амвросий от духовенството на гр. КотляПриветствие от архиерейския наместник на гр. КотляМитрополит Амвросий и епископ Теодосий благославятМитрополит Амвросий и епископ Теодосий благославятПред храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Храм "Преображение Господне"Митрополит Амвросий, епископ Теодосий и о. Добри ЧаковПървите поклоннициПървите поклоннициРаката с мощи на св. Мария МагдалинаРаката с мощи на св. Емилиан ДоростолскиМалки и големи да се помолим!В манастира Съмбата де СусВ манастира Съмбата де СусВ манастира Съмбата де СусВ манастира Съмбата де СусВ манастира Съмбата де СусВ манастира Съмбата де СусМанастирът Съмбата де СусМанастирът Съмбата де СусВечерна служба в манастираВечерна служба в манастираПриветствие от епископ АндрейВечерна служба в манастираБлагослови, Владико!Благослови, Владико!Посещение в манастирския музейПлащаница от 10 векПосещение в манастирския музейПосещение в манастирския музейПосещение в манастирския музейСнимка за споменСнимка за споменСнимка за споменСнимка за споменХрамов празникНа многая лета, Владико!Вземане на времеБлагослови, Владико!Благословено царствоСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияПриветствие от епископ АндрейСв. ПрестолСнимка за споменСнимка за споменПоследни поклоннициПоследни поклоннициПоследни поклоннициЩе се помоля и за ВасБлагопожелания
« предишна новинаследваща новина »