ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборно изпълнение на Богородичния молебен канон в столичния храм „Успение Богородично”

10 август 2010 23:11, Софийска митрополия
Богородичен канон в храм "Успение Богородично", бул. "България"

На 10 август в столичния храм „Успение Богородично” на бул. "България" бе отслужен поредният (според програмата на Софийска митрополия за архиерейските богослужения по време на Богородичния пост) Молебен канон на св. Богородица. В чинопоследованието, предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, взеха участие храмовото духовенство, начело с предстоятеля иконом Румен Йонов, и множество столични свещеници.

В храма, изцяло обновен с нови стенописи във византийски стил (работата по изписването им продължава), се събраха десетки християни от цяла София.

Сборна група певци от софийски храмове изпълняваха умилителните и възхвални песнопения в чест на св. Богородица, а вярващите християни бяха притихнали в молитва към Бога и Пресветата Дева.

В края на богослужението еп. Йоан се обърна към църковното изпълнение, което прикани да се замисли и вникне в същността на настъпващия празник Успение Богородично, който е радост и прослава на св. Богородица: „Не само да знаем за чудното Успение на Божията Майка, но и да го почувстваме с богослужението, в което има прекрасни химнографски текстове, песнопения и молитви”.

Изхождайки от строгия постен период (Богородичният пост е със строгостта на Великия), епископът прикани духовенството и миряните - всеки да се вгледа в изпълнението на своето служение, и когато е в храма да си даде сметка пред Кого стои, на Кого служи, защо се моли и каква е неговата цел в живота. „Човек ще види - каза владиката, - като се взре в образите на Спасителя и Неговата Майка, че е толкова немощен и слаб, толкова духовно беден, че не може да не попроси тяхната закрила и да потърси тяхното ходатайство пред Бога... да си признае, макар и скришом своите грешки, защото явното признаване на греха е трудно за човека - оправдание винаги има, самооправдание - и най-деликатно - се намира, за да каже, че не е виновен. Така само себе си лъжем и истината не е в нас”.

Софийският викарий призова всеки да държи вярата си, да я опознае, да я свидетелства и да прави това, което най-много липсва днес: да има желанието и търпението да изслушва своя ближен, като го утеши с блага дума за неговата болка и страдание.

„Ако това не правим, защото не ни стига сила и време - а с какво желание и колко време намираме да го обсъдим и злословим по негов адрес - то е, защото любов не ни достига. Всичко, което ни се случва е резултат на нашия живот. Колко е правилен, ще си отговори всеки сам...Човек на своето място, със съзнанието си за малкото, което трябва да стори, отговорно да го стори! И това ще бъде една стъпка към св. Богородица и Бога” - каза еп. Йоан.

Софийският викарий благослови църковното изпълнение и пожела: "Богородичният покров да бъде над всички нас!"

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Николай Пенев и Любомир Игнатов

 

 

Снимки

Богородичен канон в храм "Успение Богородично", бул. "България"Богородичен канон в храм "Успение Богородично", бул. "България"ПевцитеЕп. Йоан  Богородичен канон в храм "Успение Богородично", бул. "България"Икона на Божията МайкаБогомолният народ в храма  Богородичен канон в храм "Успение Богородично", бул. "България"Певците Богородичен канон в храм "Успение Богородично", бул. "България"Еп. Йоан проповядваЕп. Йоан
« предишна новинаследваща новина »