ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник, офикии и ръкоположения в столичния храм "Рождество Богородично"

08 септември 2018 17:16, Софийска митрополия
Храмов празник, офикии и ръкоположения в столичния храм "Рождество Богородично"

На 8 септември Църквата отбелязва Рождество на Пресвета Богородица или Рождество Богородично, известен още като Малка Богородица. Много храмове, манастири и параклиси в България са посветени на този празник, който прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и като покровителка на родилките и децата. На светлия богородичен празник в едноименния столичен храм в кв. "Лагера" празникът бе почетен особена тържественост.

Под обновения купол на храма бе отслужена архиерейска литургия по време, на която бяха извършено иподяконско пострижение, дадени две офикии и ръкоположени нови свещеник и дякон.

С благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богородичното тържество, в съслужение взеха участие: ставр. ик. Тома Шопов от храм " Св. Георги", протоиерей Дилян Цветков, председател на храм "Св. Илия", свещениците от храмовото духовенство: Илиян Алексиев и Иван Иванов, Андон Иванов от храм "Успение Богородично" и четирима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Десетки християни се събраха в тържествуващия и празнично украсен храм и отправиха обща молитва към света Богородица за помощ и закрила. Непрестанният поток от вярващи се поръсваше със светена вода и помазваше за здраве. За молитвеното настроение на присъстващите допринесе прекрасното изпълнение на храмовия хор, с диригент Роси Николова.

По време на св. Литургия, еп. Поликарп награди с офикия " протоиерей" двама от храмовите свещеници- председателят Илиян Алексиев и Иван Иванов. За свещеническо служение бе ръкоположен дякон Костадин Тренев, а в дяконски чин бе възведен иподякон Димитър Стоев.

В деня на Малка Богородица множество вярващи пристъпиха към светите Тайни и се причастиха с тях.

В края на Литургията софийският викарий поздрави вярващите с празника на Богородичното рождение, който св. Църква нарича „Господен ден” и се обърна към събралото се множество вярващи със слово за празника, в което припомни чудното зачатие и рождение на св. Богородица и нейната мисия на земята, и в живота на християните. Той поздрави предстоятеля на храма, храмовото духовенство, хора и църковното настоятелство и преподаде патриаршеския благослов на многобройния народ, дошъл да почете това богопромислително събитие от свещената история – раждането на вместилата в утробата си Бог-Слово.

От свое име и от името на свещениците към храма, протоиерей Илиян Алексиев благодари на владиката за тържествената богослужба и дадената им офикия и му отправи благопожелания с красив букет. С гръмко многолетствие завърши литургията в храма, а новоръкоположените свещеник Костадин Тренев и дякон Димитър раздадоха нафора. В двора бе отслужен водосвет, а накрая на всички дошли да вземат участие в енорийското тържество бе раздадено благословено ястие.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHskEi9dDg и https://flic.kr/s/aHskHzXpch

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »