ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на юбилейното 20-то издание на "Седмица на православната книга" във Варна

10 септември 2018 23:12, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ВАРНЕНСКИЯ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ

МИТРОПОЛИТ ЙОАН

И УЧАСТНИЦИТЕ В СЕДМИЦАТА НА

ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА

ГР. ВАРНА

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ В СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА,

Новата църковна година донесе и голямата радост – вече двадесет години в първите дни на септември ставаме участници на голямото събитие в духовния живот на родната ни Църква – Седмицата на православната книга. Една инициатива на светата Варненска и Великопреславска митрополия, която реализира своята мисия достойно във времето, доказала се в годините на своето съществуване. Седмица, в която ще бъдат представени множество нови издания, засягащи развитието на православното богословие и позициите на Христовото учение в съвременния свят.

През тези двадесет години вярващият народ, православният ни клир и родната ни общественост имаха възможността да преживеят незабравими срещи с видни дейци на съвременните богословски школи, с доблестни свещенослужители, донесли своя опит от многообразието на световното Православие, да се докоснат до образци на непреходната божествена Премъдрост в множеството творения на светите отци.

Християнството носи в себе си усилие, което ние вярващите трябва постоянно да преодоляваме. Усилие на познанието, чрез което осъзнаваме нашия Бог. Познание на Словото, разкриващо се пред нас в богооткровените истини. Затова толкова важна за нас е православната книга и колко достойни са трудовете на всички допринесли за реализацията на това дело. В тези години родната ни Църква, благодарение на този форум на богословско познание, се сдоби с много произведения, както на съвременни, изтъкнати световни богослови и писатели, така и с творения от светоотеческото многовековно наследство.

Ваше Високопреосвещенство,

Двадесет години са възраст на младостта, но и достатъчно време за натрупване на опит, изграждане на силни приятелства и отстояване на вяра - всичко в името на Господа Иисуса Христа. Ние ценим Вашите трудове, както и тези на Вашите съработници, затова че не пожалихте сили и време, не се огънахте пред трудностите и правите всичко, което е във вашите възможности, за да пребъдва тази седмица на православната книжовност и благовестите словото на Богочовека Христос. В края на деветдесетте години на ХХ-ти век бяха положени основите на това събитие от приснопаметния наш събрат и Ваш предшественик Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който ревностно търсеше и ценеше православното богословие. Той направи всичко според силите си, за да съхрани изграденото и даде бъдеще на този православен форум. След неговото усърдие Вие продължихте това богоугодно дело и ето Седмицата на православната книга достойно преминава през времето, за да показва непреходните истини на Христовото учение.

Братски поздравяваме Ваше Високопреосвещенство и всички Ваши сътрудници за трудовете Ви. Поздравяваме и Вашите партньори, всички, които подкрепиха и отдадоха според възможностите си за достолепието на тази седмица. Поздравяваме и общинската власт на морската ни столица, с чиято помощ това събитие стана традиция в живота на богоспасаемата Ви епархия и на красивия град Варна. Желаем успешно протичане на Двадесетата седмица на православната книга и добър завършек на това тържество на православната духовност.

На добър час!

Препоръчваме се на св. Ви молитви и оставаме на Ваше Високопреосвещенство в Христа брат,

10.09.2018 г.

София

 

 

« предишна новинаследваща новина »