ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод 1125-годишнина от Преславския събор

16 септември 2018 22:29, Българска Патриаршия
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод 1125-годишнина от Преславския събор

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Уважаеми представители на българската държавност,

Боголюбиви отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Паметта за изключително събитие от историята ни събира днес, за да се върнем заедно назад във вековете и с благодарност към Всевишния Бог молитвено да си спомним още веднъж за първостроителите на българската християнска държава. За онези титани на духа, благодарение на които заедно с евангелиста можем и ние да кажем, че за народа ни, „който седеше в мрак… изгря светлина“ (Мат. 4:16). Светлината на познанието, която „просветява всеки човек, идващ на света“ (Иоан 1:9).

Днес Велики Преслав отново ни събира от различни краища на благословената ни Родина, за да сведем чела и да се преклоним пред богомъдрите наши предци – велики държавници и духовници, благодарение на които и сега – в третото хилядолетие от спасителното Боговъплъщение – продължава да я има нашата обична Майка и Родина България. Благодарение на които тя и днес е жива, пребъдвайки през столетията като Държава на Духа, отдаваща своя уникален принос към европейската и световната духовност и култура. Принос, който тя дължи на първо място на своята православна вяра, която в далечната 893 година във Великия Преслав, бе утвърдена като спасителна вероизповед на формиращия се славянобългарски народ.

Всесърдечно благодаря на всички домакини и организатори на това тържествено честване годишнината от Първия събор на светата ни Църква, като молитствувам и отечески благопожелавам на всички крепко здраве, благодатни сили и всяко благо от Господа, а на Църквата и Родината ни – още по-големи успехи, в изпълнение на заветите на нашите велики отци и предци, строители на Православната ни църква и на православната Българска държава.

Изказвам благодарност от мое име и от името на

Св. Синод към Високопреосвещения наш събрат Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за инициативата за провеждане на настоящите тържества в богодаруваната му епархия, в пределите на която се намира първопрестолният за българските патриарси Велик и богоспасяем град Преслав.

Бог на мира и любовта, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честита и благословена годишнина!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

« предишна новинаследваща новина »