ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествен водосвет за празника на град София

17 септември 2018 19:23, Софийска митрополия
Тържествен водосвет за празника на град София

На 17 септември, когато почитаме паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, отбелязваме Деня на град София. Градът е обявен за столица на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов. През вековете градът се е наричал Сердика, Сердерикон, Средец и Триадица, а през 14 в. е наречен София - от името на катедралната (тогава) църква „Света София“.

По традиция в този ден се извършва празничен водосвет на площада пред храма и с тържествена церемония се издига знамето на София, на което е изписан девизът на столицата: “Расте, но не старее“.

След като бе отслужена архиерейска св. Литургия в древния храм, софийското духовенство, водено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, се отправи в литийно шествие към мястото, определено за празничния водосвет.

На площада пред храма вече ги очакваше голямо множество държавни и официални лица. Сред тях бяха зам. председателят на Народното събрание Явоp Нотев, депутати от всички парламентарни групи, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министри, депутати, общински съветници и служители, кметове на общини и др.

След като бе приет строят на почетния караул, съставен от представителни части на българските войски, бе отслужен водосвет, предстояван от Негово Преосвещенство епископ Поликарп, с молитвеното участие на Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод.

В края на чинопоследованието владиката се обърна към присъстващите с празнично слово, в което им преподаде призива на Негово Светейшество - да пазим нашия столичен град, окриляни от Божията Премъдрост, и с вярата, надеждата и любовта си да бъдем достойни нейни чеда. "Бог да ви умъдрява, да ви дава сили, и както досега, така и занапред още по усърдно да се трудите за полза на столицата и нейните жители! Честит и благословен празник!"- завърши словото си викарият.

С приветствени думи към софиянци се обърна и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Владиката поръси със светена вода строените представителни войскови части и знамето на София, след което то бе издигнато с тържествена церемония под звуците на Националния химн. Държавните лица поздравиха епископите и получиха благословение и благопожелания.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmiHgGcm

Текст и снимки: Весела Игнатова
« предишна новинаследваща новина »