ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На многая лета, преосвещени Владико!

21 септември 2018 15:41, Софийска митрополия
На многая лета, преосвещени Владико!

На 21 септември Църквата чества Отдание на празника Въздвижение на Честния Кръст Господен. В този ден Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отбелязва своя рожден ден, а тази година той навършва 40 години. По този повод в митрополитската катедрала „ Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия и благодарствен молебен.

Епископ Поликарп пристигна в храма, придружен от свои събратя и духовни чеда, дошли специално за случая от различни краища на страната. Той влезе тържествено в храма и облече подабаващо за празника на св. Кръст архиерейски одежди, украсени с кръстове.

Край св. Трапеза заедно с него застанаха голямо множество софийски свещенослужители, сред които архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорската св. обител, архимандрит Евтимий и йеромонах Максим от Видинска епархия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Николай Георгиев, началник на синодалния отдел „ Връзки с обществеността“, храмовото духовенство во главе с председателя ставр. ик. Мина Минчев, архиерейски наместници на духовните околии, председатели на столични храмове, свещенослужители и осем дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Всички те, облечени с бели одежди, украсени с кръстове, в радостен и съборен,мирен дух отслужиха Божествена литургия.

Да почетат празника и да бъдат съпричастни към духовната радост на владиката, в храма дойдоха митрополитски и синодални служители, обществениции миряни.

Особено тържествено звучаха песнопенията, изпълнени от катедралния мъжки хор, които прекрасно се допълваха от възгласите на осмината дякони, които в изряден ред участваха и правеха още по-благолепна църковната богослужба.

В края на литургията, духовенството отслужи благодарствен молебен, предстояван от юбиляра, който с дълбоко религиозно чувство благодари на Бога за всичките Му благодеяния към него.

В края на богослужението еп. Поликарп получи от името на духовенството и богомолния народ на Софийска епархия поздравление, подарък- енголпие с икона на Възкресение Христово, нагръден архиерейски Кръст и красив букет, поднесени от архимандрит Василий.

Владиката благодари на църковното изпълнение за молитвените пожелания, увери присъстващите в това, че и занапред ще полага всеодайни грижи за утвърждаването Христовото паство и ще се стреми с още по- голяма ревност да изпълнява повереното му от Бога призвание.

На многая и благая лета, преосвещени владико! Господ да Ви дарува крепко здраве и сили, бодрост на духа, мир и спасение, и благодатна подкрепа във Вашето нелеко и отговорно служение! Бъдете светъл пример и наш образец на „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” (1 Тим. 4:12).

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmqqj1xc

Текст и снимки: Весела Игнатова
« предишна новинаследваща новина »