ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа копка на православен храм "Успение Богородично" в кюстендилското село Нови чифлик

14 август 2010 08:58, Софийска митрополия
Първа копка на православен храм

Дни преди празника Успение Богородично Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, направи първа копка на храм в кюстендилското село Нови чифлик, който ще бъде посветен на настъпващия празник. Негово Преосвещенство отслужи водосвет, в който взеха участие архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия ик. Венцислав Шияков и дякон Любомир Стоянов, след което епископът положи първия камък в основите на бъдещия храм. Съгласно традицията до камъка бе поставена стъкленица, в която бе сложен специален свитък с имената на ктиторите и дарителите на новия храм.

В края на чинопоследованието еп. Йоан пожела на жителите на Кюстендилската община да бъдат винаги под покрова на св. Богородица, а тя да ги пази от всякакви бедствия и злини.

На събитието присъстваха кметът на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов, кметът на селото Димитър Рахталиев и много жители на селището. Г-н Паунов каза, че десетилетия наред в селото се очаква строителството на православен храм и изрази своята радост, че само дни преди празника на Божията Майка е направена основната стъпка за изграждането му. Той увери, че ще се положат всички усилия да няма населено място в Кюстендилска община без православен храм, защото „децата ни трябва да бъдат възпитани в духа на християнските ценности”, заяви градоначалникът.

Досега в селото, в което живеят около 170 души, няма църква. Новият храм ще се строи в близост до каменен оброк, намиращ се в двора на закритото селско училище. Оброкът е единственото място в селището, където местните хора се събират, за да почитат християнските празници, да отбележат събора на селото и традиционните си родови срещи.

Архитектурният план за изграждането на църквата, който предвижда тя да бъде с площ 50 кв. м, е подарен на жителите на Нови чифлик от кюстендилския архитект Георги Георгиев. Според кмета на селото г-н Рахталиев около 50 хил. лв. ще са необходими за изграждането на храма. Местните хора вече са започнали събирането на средствата и ще помагат с доброволен труд.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Кюстендилски обл. в-к "Наблюдател"

 

 

Снимки

Първа копка на православен храмПърва копка на православен храм
« предишна новинаследваща новина »