ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варна чества своя празник - Св. Успение Богородично

15 август 2010 14:00, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът на Варна

На 15 август 2010 г. – неделя, варненци отпразнуваха големия православен християнски празник Успение Богородично с традиционните за случая тържества. Катедралният храм на града е посветен на това голямо църковно събитие и Божията Майка се счита за покровителка на крайморския град и неговите жители. Затова по решение на Варненския общински съвет от 1993 г. този ден е определен и за празник на града. Освен това, с решение на Министерския съвет от четири години насам денят е и официален празник - почивен ден за всички жители на община Варна.

По традиция много официални лица уважиха с участието си празника. На богослужението във варненската катедрала присъстваха: председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, кметът на града Кирил Йорданов, областният управител на Варна Данчо Симеонов, началникът на Щаба по подготовката на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, както и представители на местната власт и чуждестранни делегации от побратимените на Варна градове - Хамбург (Германия), Одеса и Харков (Украйна).

Официалните гости бяха поздравени и с песнопения на Детския хор ”Димчо Дебелянов” при катедралния храм „Св. Успение Богородично”, гр. Варна.

Непосредствено след светата Литургия пред катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично” под звуците на националния химн бяха тържествено издигнати българският трибагреник, флагът на град Варна и знамето на Обединена Европа.

Празникът продължи с литийно шествие около площад „Св. Кирил и Методий” с иконата на Пресвета Богородица. Шествието беше предвождано от духовия оркестър на Военноморските сили, а иконата беше носена от четирима матроси.

Програмата за деня продължи с откриване на първите три строителни етапа от реконструкцията на крайезерната улица “Девня” - кръговото кръстовище под Аспаруховия мост (до бензиностанция “Shell”).

В 19,00 часа на сцена „Раковина” в Морската градина за доброто настроение на жителите и гостите на Варна допринесе празничното шоу "Богдан Томов с децата на Варна". В 20,30 часа празникът продължи в Летния градски театър с тържествен концерт, в който взеха участие Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Маргарита Хранова, Теди Генев, Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл.

За 22,30 часа при входа на Морската градина е организиран празничен младежки концерт с участието на група “Б.Т.Р.” и DJ Dian Solo. Празничният ден ще приключи с шоу от фойерверки от Първа буна, чието начало е в 23,00 часа.

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит КирилОфициалните гостиСвещеницитеСветата ЛитургияСветата ЛитургияДетски хор "Димчо Дебелянов"Светата ЛитургияСветата ЛитургияСветата ЛитургияСветата ЛитургияСветата ЛитургияОркестърът на Военноморските силиПред флаговетеИконата "Успение на Пресвета Богородица"Издигането на флаговетеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествие
« предишна новинаследваща новина »