ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храма в с. Капитановци

15 август 2010 14:58, Видинска митрополия
Обновление на храма в с. Капитановци

На 15 август, в деня Успение на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан бе тържествено извършено обновлението на храм „Света Троица” в с. Капитановци.

Чинопоследованието бе отслужено от Негово Високопреподобие архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, в съслужение с протойерей Арахин Георгиев, ефимерий при храма. След това в новообновения енорийски храм на Капитановци духовниците отслужиха тържествена света Литургия в чест и памет на Успението на светата пречиста Божия Майка.

По време на причастния канон архимандрит Поликарп отправи към благочестивите богомолци благодатно слово за насърчение и духовно развитие, както и за вдъхновение от молитвеното застъпничество на света Богородица.

След светата Литургия бе отслужен водосвет за здраве на християните на с. Капитановци, бяха осветени коливата и приношенията на вярващите в памет на св. Богородица, както и осветен празничният корбан.

Архимандрит Поликарп поздрави всички, които на този ден празнуват своя имен ден и им пожела здраве и дългоденствие, и преуспяване в духовния живот.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от хористите при катедралния храм на Видин.

С помощта на благочестивите християни от селото и дарителската подкрепа на видинчани бе направен основен ремонт на покривната конструкция на храма – вътрешна и външна, както и частична реставрация на стенописите. Направено е също така и вътрешно почистване и освежаване на храма, което спомага за духовната радост и молитвеното единение на вярващите с Бога.

Енорийският свещеник отец Арахин и християните се надяват догодина храмът да бъде обновен и реставриран и външно, както и дворното храмово пространство.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Обновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. КапитановциОбновление на храма в с. Капитановци
« предишна новинаследваща новина »