ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опело Богородично в софийското село Горна малина

14 август 2010 23:40, Софийска митрополия
Плащаница на св. Богородица

За втора поредна година в навечерието на най-почитания празник от посветените на Божията Майка – Успение Богородично, в софийското село Горна малина се отслужва Велика вечерня с изнасяне на плащаницата на Пресвета Богородица. Това тържествено богослужение е въведено по повод храмовия празник на единствената църква в селото от енорийския свещеник Серафим Янев, който от две години е въдворен за духовен пастир на селището. В богослужбата взеха участие свещеник Николай от с. Враждебна и свещеник Йоан Апостолов от с. Смолско.

Още през миналата година много местни жители дойдоха, за да видят за първи път тази сравнително нова за България църковна традиция. Възрадвани от желанието на усърдния си пастир, мнозина от присъстващите (в това число и много деца) участваха в изпълнението на стиховете на опелото. Тази година храмът бе преизпълнен с богомолци и цялата църква пееше заедно с духовниците и певците.

След вечернята и последованието Опело на св. Богородица (което е подобно на Опело Христово - три статии разделени на стихове) плащаницата с изобразеното на нея блажено Успение на Божията Майка бе тържествено изнесена и извършена с нея лития около храма. Дълго време свещениците държаха плащаницата при входа, за да преминат под нея многобройните богомолци. Въпреки вече късния час, те не се разотидоха, а стояха чинно до края на богослужението, за да чуят наставлението на своя духовен наставник и да получат късче от петохлебието, което мнозина отнесоха за благословение по домовете си.

Тази година в чест на храмовия празник църковното настоятелство, което много активно подпомага свещеника в енорийската му работа, организира детски празничен концерт на 15 август от 19 часа. В него ще вземат участие деца, изучаващи предмета "Религия" в местното училище и детската градина.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Успение Богородично" с. Горна МалинаЦветята в двора на храмаПри входа на храмаПразнична вечерня в храм "Успение Богородично" с. Горна МалинаПразнична вечерня в храм "Успение Богородично" с. Горна МалинаОтец Николай от с. ВраждебнаВ празничния минейПразничната икона в храмаПразнична вечерня в храм "Успение Богородично" с. Горна МалинаИзнасяне на плащаницатаПразнична вечерня в храм "Успение Богородично" с. Горна МалинаДуховниците пеят първо стиховетеПевицитеПевицитеЦелият богомолен народ участва в богослужениетоПред плащаницатаЛития около храмаЛития около храмаЛития около храмаДълго време богомолците преминаваха под плащаницата Освещаване на петохлебието ПетохлебиетоПомазване с елейСвещеник Сарафим Янев
« предишна новинаследваща новина »