ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение Богородично в Клисурския манастир

16 август 2010 10:41, Видинска митрополия
Успение Богородично в Клисурския манастир

Най-голямата света обител в Северозападна България отбеляза тържествено деня Успение Богородично.

В ранни зори манастирските камбани възвестиха началото на празничното богослужение, на което присъстваха множество поклонници от близо и далеч. Божествената света Литургия бе възглавена от архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия и духовен наставник на сестрите монахини в манастира.

В службата участваха благоговейните отци ефимерии – йеромонах Горазд и свещ. Евгени Калайджиев. Младият богослов Слави Спасов, възпитаник на Богословския факултет „Св. Климент Охридски”, произнесе слово за свещеното предание, разкриващо събитията, свързани с живота на св. Богородица след Христовото Възнесение до нейното Успение.

След надлежна подготовка през Богородичния пост десетки християни приеха Тялото и Кръвта Христови за духовна радост и за запас по пътя към вечния живот.

В края на светата Литургия архимандрит Антим в словото си изтъкна значимостта на Божията Майка и прякото й участие в делото за спасение на човешкия род. Той разясни: „Тялото и Кръвта, с които Христос проповядваше Словото на Живота, с които страда за изкупление на човечеството и които ние приемаме в светата Евхаристия за спасение, Господ Иисус ги придоби от св. Богородица. Затова Той не допусна тлението да се докосне до тялото на Божията Майка и то не остана в обятията на земята”.

Духовното тържество продължи с лития от храма до центъра на манастирския двор, където бе отслужен празничен водосвет. Бе извършено благодатно оросяване на водите в Богородичното аязмо при обителта и на всичките й поклонници.

Сестринството на Клисурската света обител поздравява с духовна обич всички братя и сестри в Господа с големия Богородичен празник и им пожелава Небесната Царица – Богоматер да ни вдъхновява за ревностно служение и вяра в нейния Божествен Син.

 

 

Снимки

Успение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастирУспение Богородично в Клисурския манастир
« предишна новинаследваща новина »