ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Александрийският Патриарх Теодор: Блаженият митрополит Онуфрий е главата на каноничната Църква в Украйна

28 септември 2018 15:06, Ловчанска митрополия
Александрийският Патриарх Теодор: Блаженият митрополит Онуфрий е главата на каноничната Църква в Украйна

Блаженият митрополит Онуфрий е единственият глава на каноничната Църква в Украйна. Това каза Блаженият Патриарх на Александрия и на цяла Африка Теодор II на 27 септември 2018 г. в своето обръщение към вярващите в Украинската Православна Църква след отслужването на молебен за единство на Православието в Украйна в намиращия се в Одеса Спасо-Преображенски катедрален храм, съобщава Информационно-просветителският отдел на УПЦ.

Предстоятелят на Александрийската Православна Църква призова вярващите в УПЦ „да останат верни на Православната вяра, да останат в каноничната Църква“.

Патриарх Теодор напомни, че апостол Петър видял през I век разкъсания хитон на Христос и добави: „Този хитон вече толкова години е окървавен, поради това трябва да пазим този хитон в сърцата ни. Защото в историята на Църквата е имало много трудни времена, обаче ние вярваме, че в тези тежки дни в Украйна има канонична Църква“.

Александрийският Патриарх подчерта, че Предстоятелят на каноничната Украинска Православна Църква е Блаженият митрополит Киевски и на Цяла Украйна Онуфрий. „Главата на каноничната Църква в Украйна – това е нашият Блажен митрополит Онуфрий, благословен от Бога човек и истински монах“, отбеляза Владиката.

Блаженият Патрирах Теодор намомни, че преди седмица е бил на посещение в Полша. По-специално Владиката каза, че „с Блажения митрополит Сава подписахме документ, че оставаме заедно с каноничната Православна Църква в Украйна“.

Накрая Александрийският Патриарх отбеляза: „Ние ще бъдем заедно с тези, които желаят Православно единство, защото моята любов е винаги с вас. Също така ние днес сме в храма, за да кажем: останете верни християни в Православната Църква. Огромна благодарност, че сте тук! Здраве, щастие и Православен живот! Христос воскресе! Христос воскресе! Христос воскресе!“.

***

Материалът е подготвен от Ловчанска св. митрополия по материали от https://112.ua. Изпратен за публикуване на официалния сайт с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил и се публикува без редакторска намеса.

 

 

« предишна новинаследваща новина »