ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Против съм да проверяваме мощите на свети Йоан - интервю със Сливенския митрополит Йоаникий

16 август 2010 13:03, Сливенска митрополия
 Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий прие от името на Църквата откритите край Созопол мощи, за които археологът проф. Казимир Попконстантинов и негови колеги са категорични, че са на св. Йоан Кръстител. Владиката Йоаникий на практика е стопанин на мощите на светеца, предрекъл идването на Спасителя и кръстил Иисус в река Йордан, тъй като те са открити и се пазят в неговата епархия, в която влиза и Южното Черноморие.

- Ваше Високопреосвещенство, наскоро приехте мощите на св. Йоан Кръстител. Около тях се разрази голям спор за автентичността им. Вие какво мислите?

- Има надпис, че са пренесени на 24 юни, рождението на св. Йоан Кръстител. Което подсказва на археолозите, че това са мощи на светеца. А и островът се казва Св. Йоан Кръстител. Светецът е много прославен. Той е велик пророк, Предтеча и Кръстител Господен. Затова неговата прослава винаги приканва вярващите християни да благоговеят.

- Стои ли под съмнение автентичността?

- Приемам светите мощи, както казва проф. Казимир Попконстатинов, който е завършил Семинарията. Не мога да се съмнявам. Щом учените потвърждават, ние ги приемаме като голяма светиня, която ще подпомага православните, ще ги утвърждава във вярата, ще ги насочва към доброто, ще влияе върху душите им.

- В Созопол пред църквата вече имало по 50 метра опашка от поклонници.

- Така е, защото хората чувстват силата на светите мощи. Те, както чудотворните икони, имат особено духовно въздействие върху християните. Затова имат притегателна сила. И не се учудваме, че провославните чувстват тази сила, стичат се и благоговеят.

- Стичането пред мощите показва, че хората имат духовна потребност да търсят опора в Църквата. Която обаче не намират в голяма част от духовенството. Църквата не трябва ли по-добре да се погрижи за поданиците си?

- Св. Йоан Златоуст казва, че хората понякога мислят, че Божиите служители не са облечени в плът. Разбира се, ние не можем да съдим предварително, когато нямаме доказателства. Но винаги в света е имало добри свещеници, ревностни и богопредани, които са проповядвали искрено и са водили към духовни пасбища вярващите. Така че, ако някой не си върши добре духовните задължения, той има отговорност пред Бога, Църквата, съвестта си и пред вярващите. Нашето време е неспокойно, не можем да съдим без доказателства. Писано е: Не съдете преди време.

- Чуха се гласове, че на мощите трябва да се направи въглеродна експертиза от типа С14, за да бъдат датирани със сигурност, че са от І век, т.е. че са на Предтечата. Църквата готова ли е да поеме такъв разход като собственик?

- Аз съм против това нещо. Не желая. Духовният човек възприема всичко духовно. Не можем да проучим... как да се проучи и една чудотворна икона - чудесата потвърждават нейното чудодействие. Светите мощи аз никога не бих се съгласил да се проверява дали са истински, на кого са. Те са духовна даденост. Ние не можем да проучваме или да изследваме. Защото това води до опасни последици.

- Какво имате предвид?

- Господ може да накаже тези, които ги изследват - значи не вярват в тяхната чудодейност. Затуй - това е само мое мнение, аз само благоговея пред светите мощи, пристъпвам с вяра към тях.

Св. Йоан Дамаскин казва, че мощите на светиите ни се даряват от Владиката Христа като спасителни източници, които извършват различни благодеяния - в зависимост от вярата. Някой, ако е невярващ, от светите мощи нищо няма да получи.

- Но точно с такъв анализ бе открито, че Торинската плащеница е фалшификат - за нея се твърдеше, че е “запаметила” отпечатъка на тялото на Христос.

- Не мога за това да правя изказвания, защото не знам. Но гробът Господен, Голгота - това са най-големите светини за вярващите. Помнете - Църквата има не само Свещено Писание, но и Свещено Предание. И ние еднакво ги ценим. Не всичко е записано. А преданието също има своята сила и значение в подкрепа на православните християни.

- Синодът трябва да реши къде да се съхраняват мощите. Как мислите - във вашата епархия ли да останат, или може да бъдат разделени?

- Засега този въпрос не желая да го обсъждаме. Трябва да останат в епархията, в която са открити. Защото на Черноморието не само изгревът на слънцето е важен. Него и духовното слънце го е огряло, Господ Иисус Христос. Затуй трябва да останат тук. Нашето време се нуждае от много духовна подкрепа. Житейското море е много бурно и човек, ако няма духовна опора, още по-тежък ще му бъде животът.

- Чу се, че мощи на Йоан Кръстител има и в Лопушанския манастир.

- Това е Видинска епархия. Възможно е. Вижте - всяка страна иска да има св. мощи, за да бъде запазена от бедствия и врагове. Св. Максим Изповедник казва, че православните трябва да се сражават, за да изкоренят греховете или пороците от себе си. След това трябва да се сражават да насадят добродетелите в себе си. И най-важното - да се сражават да запазят добродетелите. А светите мощи са една помощ в тази битка.

- Какво ще стане, ако излезе, че тези мощи не са на Йоан Кръстител?

- За това не мога да правя изказване. Щом са св. мощи, ние се прекланяме, целуваме ги, молим се. А ако са на Йоан Кръстител?! Тогава нали ще съгрешим! Да не избързваме с такива изказвания, защото могат да подбудят колебание у някои.

- Следите ли скандала между министър Божидар Димитров и “ш...” археолози?

- Дочух. Но аз гледам само моите книги. Нямам право да се вмъквам в това.

- Какво прави един владика през лятото?

- През лятото и зимата, и пролетта, и есента владиката е много ангажиран. Той има да чете, да проповядва, да служи, да приема, да утешава. Това ни е всекидневието. Всеки един архиерей има огромни задължения. Защото той ще отговаря за всеки един човек. Сега превеждам точно за Божия съд. На земята може и нещо да не е точно казано и изпълнено. Но пред Божиите очи няма... Господ ни е дал съвест, нравствена свобода и нравствена отговорност, която много ни задължава.

Интервюто и въведителният текст е на Йова Апостолова, в. Труд

 

 

« предишна новинаследваща новина »