ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Подробен фоторепортаж от посещението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Украйна

03 октомври 2018 13:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в Болград

По поръчение на Светия Синод на Българската православна църква от 28 септември до 1 октомври 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в църковни тържества в Украйна. Поканата към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе изпратена от Високопреосвещения Одески и Измаилски митрополит Агатангел по повод обновлението на храма „Преображение Господне“ в гр. Болград, като отбелязването на събитието съвпадна и с честванията на 80-годишнината на изтъкнатия архиерей на Украинската православна църква.

Специално за тържествата в гр. Одеса пристигнаха Техни Блаженства Александрийският и на цяла Африка папа и патриарх Теодор II, Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий и Негово Високопреосвещенство Кишиневският и на цяла Молдова митрополит Владимир. В съслужение с предстоятелите на поместните православни църкви бяха и много от архиереите на Украинската православна църква, както и Пелусиотският митрополит Нифон от Александрийската православна църква и Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий от Руската православна църква.

В навечерието на 29 септември – деня, когато се чества паметта на преп. Кукша Одески, в съборния храм на одеския Успенски мъжки манастир бе отслужено всенощно бдение, оглавено от Негово Блаженство Александрийския папа и патриарх Теодор II, в което участваха и всички гости архиереи. Специално за празника на следващия ден пристигна и предстоятелят на Украинската православна църква – Киевският митрополит Онуфрий, който бе посрещнат от многохилядно множество народ в двора на светата обител. След светата Литургия Одеският и Измаилски митрополит Агатангел бе отличен от първойерарха на Александрийската църква по случай 80-годишнината му, като в словото си патриарх Теодор изтъкна приноса на митрополита за възраждането на духовния живот в Одеската епархия и приноса му за отстояването на каноничността на територията на Украйна, където от началото на 90-те години на ХХ век действат самопровъзгласили се разколнически формации. Вечерта на 29 септември бе отслужено всенощно бдение и в катедралния храм „Покров Богородичен“ в гр. Измаил, което отново бе оглавено от предстоятелите на Александрийската и Украинската православна църква.

Кулминация на честванията бе освещаването на храма „Преображение Господне“ в гр. Болград, чийто купол изгоря при пожар през 2012 г. и който през тази година отбелязва 180 години от първото освещаване. В Бесарабия, както е известно от историята, и до днес живеят много българи с будно национално самосъзнание. Това бе и поводът за поканата от страна на Одеския и Измаилски митрополит Агатангел към Българския патриарх Неофит за участие в тържествата, което свидетелства за добрите отношения между двете сестри поместни църкви. Великият чин на освещаване на храма бе отслужен от Александрийския патриарх Теодор и от Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий в съслужение с над двадесет гости архиереи. След светата Литургия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което първосветителят на родната ни Църква благодари за оказаното внимание и за духовната грижа за българската диаспора, която повече от век живее на украинска земя. В дар за новоосветения храм бе подарена и икона на преп. Йоан Рилски.

 

 

Снимки

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в БолградВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в освещаването на храма в Болград
« предишна новинаследваща новина »