ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение Богородично в гр. Попово

16 август 2010 15:32, Русенска митрополия
Успение Богородично в Попово

На 15 август, Успение на Пресвета Богородица, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков отслужи архиерейска св. Литургия за храмовия празник на едноименната катедрала в гр. Попово. Заедно с него в богослужението участваха прот. Валентин Лазаров, архиерейски наместник на Поповска духовна околия, и митрополитският дякон. Православният австриец проф. Йохан Крамер прочете празничното апостолско четиво (Филип. 2:5-11).

В евангелското четиво евангелист Лука разказва за гостуването на Спасителя Иисус Христос в дома на сестрите Марта и Мария. Марта се улисала в домакинската работа, вместо да стои до Спасителя и да слуша Неговото слово, а Мария седнала при нозете Му и Го слушала. В заключение Христос казва на Марта прочутите слова: „Марто, Марто, ти се грижиш и безпокоиш за много неща, а пък едно е само потребно. И Мария избра добрата част, която няма да й се отнеме” (Лука. 10:41-42).

Епископ Яков причасти с Тялото и Кръвта Христови благочестивите християни. В края на св. Литургия преосвещеният епископ произнесе проповед за празника.

Когато св. Богородица била на преклонна възраст, по време на молитва в Елеонската планина архангел Гавриил й известил за края на нейния земен живот. По чуден начин всички апостоли, освен Тома, които били на проповед по цял свят, пристигнали в Йерусалим за нейното успение (заспиване). В третия час (9 часа) Сам Господ Иисус Христос, обкръжен от ликове ангели и светии, слязъл от небесата за душата на св. Богородица. Апостолите пренесли тялото на св. Богородица от Йерусалим в с. Гетсимания, където го положили в пещера. На третия ден от нейното успение пристигнал ап. Тома. Той пожелал да види пречистото тяло на Божията Майка, но уви, след като апостолите отвалили камъка, те не открили нейното тяло, а само плащаницата, с която го били покрили. По чуден начин апостолите узнали за възкресението на св. Богородица на третия ден след нейното успение и че с тялото й тя била взета на небесата.

Вдъхновените песнопения за празника Успение Богородично са съставени от константинополските патриарси Анатолий († 458 г.) и Герман († 740 г.), Никейския митрополит Теофан Начертани (IX в.), св. Козма Маюмски и др.

Пресвета Богородица е гореща застъпница пред Божия престол за целия християнски род. През време на общественото богослужение всички православни християни просим нейните майчини молитви. Във всяка велика и малка ектения свещенослужителят споменава нейното пресвято име, просейки нейното застъпничество пред Твореца. Нека и ние, бидейки уверени, че тя не ни е оставила след своето успение, изпросим нейното застъпничество с текста на първия антифон от св. Литургия: „По молитвите на Богородица, Спасителю, спаси нас!”

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: проф. Йохан Крамер

 

 

Снимки

Успение Богородично в ПоповоУспение Богородично в ПоповоУспение Богородично в ПоповоУспение Богородично в ПоповоУспение Богородично в ПоповоВодосветВодосветХрам "Успение Богородично" в Попово
« предишна новинаследваща новина »