ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение Богородично в Троянската ставропигиална св. обител (обновено със снимки)

18 август 2010 18:45, Троянски манастир
Успение Богородично в Троянската ставропигиална св. обител

По дългогодишна традиция на 12 август 2010 г. Негово Светейшество Българският патриарх Максим пристигна в родното си село Орешак и Троянската св. обител за храмовия й празник – Успение Богородично.

Тържествата започнаха вечерта на 14 август с празнична вечерня, отслужена в манастирския храм. При биене на клепало и камбани Негово Светейшество бе посрещнат от манастирското братство и се черкува в светия олтар. Вечернята бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. Молитвено участие взеха и преосвещените епископи Стобийски Наум, Знеполски Йоан и Деволски Теодосий – игумен на светата обител. На клироса пяха свещеници и богослови от цялата страна.

По време на богослужението бе извършен чинът на Богородичното опело. Пеенето на стихирите стана антифонно, като в опелото взеха участие всички духовници и богослови, разделени на две групи. След края на вечернята проповед произнесе Русенският митрополит Неофит. Традиционното „Многая лета” прозвуча за Негово Светейшество Българския патриарх Максим, клира и народа.

На 15 август, Успение Богородично, службата започна в 6 ч. сутринта с възкресно-празнична полунощница, по време на която бе извършена лития около храма с нарочно приготвената Богородична плащаница. Бяха произнесени ектении за здраве и благопреуспяване на братята и дарителите на св. обител и за упокой на ктиторите и упокоилите се братя и служители на манастира от създаването му. На утренята при пеенето на катавасиите, облечен в зелена мантия, в храма влезе Негово Светейшество Българският патриарх Максим. Заедно с духовниците той взе време и се приготви за отслужването на празничната св. Литургия.

Божествената св. Литургия започна с камбанен звън в 9 ч., като начало даде архим. Григорий – протосингел на Софийска митрополия. Тя беше отслужена от Негово Светейшество Българския патриарх Максим в съслужение с Русенския митрополит Неофит, епископите Стобийски Наум и Знеполски Йоан, манастирското братство, гости на празника – свещеници и дякони от цялата страна. Храмът и манастирският двор бяха препълнени с богомолен народ, дошли да присъстват на светите богослужби и да се благословят от манастирската светиня – чудотворния образ на "Св. Богородица Троеручица". Светейшият патриарх произнесе проповед за празника. След многолетствието чудотворната икона бе свалена от проскинитария и подета на ръце от богомолците за традиционната лития до Могилата. Това е мястото, където по чуден начин конят, пренасящ светата икона, отказва да продължи, за да се яви Божията воля – иконата да остане в Троянския манастир за духовна радост и благословение на целия български народ. Многолюдното шествие бе предвождано от дървено клепало, празничната икона, рипиди и хоругви. Около носилката с чудотворния образ на св. Богородица архиереи, духовници и миряни пееха тропари и църковни химни в чест на Божията Майка. На определеното място бе извършен водосвет. Хиляди богомолци бяха дошли там, като всеки един се поклони на чудотворната икона и бе поръсен със светена вода за телесно здраве и душевно спасение.

След връщането на иконата в манастира през целия ден не секна потокът от вярващи, дошли да изпросят благословението на св. Богородица. За празника бяха дарени много агнета, за да бъдат приготвени и раздадени като корбан.

По застъпничеството на св. Богородица, чийто чудотворен образ почитаме в Троянската св. обител, нека Господ да изпрати свише Своята Божествена благодат над православния ни народ, обдарявайки го щедро със Своите милости.

Текст: монах Филарет (Цанев) и Милен Бакалов
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Успение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителЧетене на св. ЕвангелиеУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителВелик входВелик входВелик входВелик входСимволът на вяратаУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителПсалтитеУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителСлово на патриарх МаксимЛития до МогилатаЛития до МогилатаЛития до МогилатаЛития до МогилатаУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обителУспение Богородично в Троянската ставропигиална св. обител
« предишна новинаследваща новина »