ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Конференция по повод 180-та годишнина от рождението на Старозагорски митрополит Методий Кусев

06 октомври 2018 22:58, Старозагорска митрополия
Конференция по повод 180-та годишнина от рождението на Старозагорски митрополит Методий Кусев

Точно в 9:30 бе даден стартът на тържествената сесия на Общинския съвет в Стара Загора. С отличие „Почетен знак на Стара Загора“ за съществен и значим принос за развитието на общината и заслугите към нейните граждани бяха удостоени номинираните за почетни граждани, но не събрали достатъчно гласове от местните старейшини – председателят на НЧ „Св. Климент Охридски“ д-р Иван Аяров и легендарният борец Иван Иванов, както и художникът Христо Танев, автор на герба и знамето на Стара Загора и комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе удостоен със знак за особени заслуги на община Стара Загора, а Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан - с благодарствен плакет за заслуги от името на кмета Живко Тодоров и община Стара Загора. Отличията връчи Председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Преди официално да открие научната конференция, посветена на дядо Методий, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит връчи орден „Св. Ап. Карп I-ва степен“ на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Решението за това е на Епархийския съвет на Св. Старозагорска митрополия.

„Поднасяме ви този орден не само за заслугите Ви като градоначалник и достойните Ви дела за утвърждаване на авторитета на БПЦ – Българска патриаршия, но и като ясно послание, че родната ни Църква оценя по достойнство всеки труд в подкрепа на народа ни, на нашите братя и сестри, и на спасителната ни вяра. Вие направихте и правите много народополезни дела за нашата прекрасна Стара Загора – престолния град на Старозагорска епархия, и се потрудихте да бъде още по-обаятелна „перлата на Равна Тракия“, както обичаше да назовава града ни блаженопочиналия митрополит и мой духовен отец дядо Панкратий. Римските философи имат поговорка, в която се казва „Времето разкрива всичко“. Това безспорно е така, а годините от първия Ви мандат и сега при втория, разкриват не само привързаността Ви към Стара Загора и нейните жители, но и огромното Ви желание, подплатено с много дела, нашият град да бъде едно от най-предпочитаните места за живеене в Родината ни, което благодарение на Вас и ръководения от Вас екип се случва. С Вашите дела Вие подпомагате духовния възход на Стара Загора. Божието благословение да пребъдва над Стара Загора, над нашия български народ, над нашата прекрасна родина - България“, каза митрополит Киприан от трибуната на зала „П. Р. Славейков“.

 

„Синовен и свещен наш дълг и историческа отговорност е за светата ни Православна църква да помни и да почита паметта на всички свои достойни предци, отдали силите и живота си за нейното съграждане през вековете и за осъществяването на нейната свята и спасителна мисия. Сред всички тях особено ярко грее образът на един от достойните синове на православния български народ и заслужил архипастир на светата ни Църква – приснопаметният и многообичан от целия ни православен народ Старозагорски митрополит Методий. В годината, когато се изпълват 180 години от неговото благословено рождение, за нас е висока чест и истинска духовна радост да открием настоящата научна конференция, посветена на неговата светла личност и епохално дело – не само за богоспасаемата Старозагорска епархия, но и за цялата ни света Църква, отдавна оценила и признала значителната роля и заслуги на митрополит Методий. Въпреки това личността и делото му и до днес продължават да заслужават вниманието на историците и да бъдат обект на изследване и доразкриване, защото стореното и оставеното от него за бъдещите поколения е истински богато по своите мащаби и е светъл пример за ревностно църковно-обществено служение. Ето защо в този празничен ден, полагайки началото на настоящата научна конференция и на тържествата по повод годишнината на митрополит Методий, изказваме всесърдечна благодарност от наше име и от името на Св. Синод на Високопреосвещения ни събрат, Старозагорския митрополит Киприан, и на всички организатори и домакини на настоящето събитие, като благопожелаваме много сили и ревност по Божието дело и мисията на Христовата църква сред православния ни народ, защото паметта за родилите ни в Господа предци и почитта ни към тях са сигурна гаранция за напредъка и благопреуспяването ни като достойни чеда на Църквата и Родината. Божието благословение да бъде над всички Вас и над цялата ни света Православна църква!“, обърна се към присъстващите в залата Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

В конференцията с научни доклади се включиха д-р Николай Атанасов , който замени починалия в началото на седмицата проф. Иван Тютюнджиев, проф. Петко Петков, д-р Румяна Лечева и директорът на ТД "Държавен архив" Галентин Караславов. Доклад изнесоха и близки на блаженопочившия Старозагорски митрополит Методий Кусев, след което бе излъчен документален филм за делото и живота му, реализиран от екипа на Телевизия СКАТ.

Конференцията, модерирана от г-жа Данка Калчева, закри Старозагорския митрополит Киприан. Той благодари на Областна администрация и община Стара Загора за доброто и успешно партньорство в организацията на честванията, на всички участници в конференцията и на екипа, който създаде филма, в който се видя нов прочит на живота на дядо Методий и делото му, което носи българщина и вяра – добродетели така необходими за нашето младо поколение.

На събитието присъстваха заместник-председателят на НС Емил Христов, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, народните представители Радостин Танев и Донка Симеонова, заместник-кметовете Иванка Сотирова, Красимиа Чахова, Янчо Калоянов, общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, общински съветници и представители на духовенството - Сливенският митрополит Иоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Мелнишкият епископ Герасим, Знеполският епископ Арсений, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, Тернопольский и Кременецкий митрополит Сергеий, Архимандрит Василий Савов – протосингел на Софийска митрополия, стварофорен иконом Нелуц Оприя, представител на Румънската патриаршия в България.

Текст и снимки: Благовест Илиев

 

 

Снимки

Конференция по повод 180-та годишнина от рождението на Старозагорски митрополит Методий КусевКонференция по повод 180-та годишнина от рождението на Старозагорски митрополит Методий КусевКонференция по повод 180-та годишнина от рождението на Старозагорски митрополит Методий КусевКонференция по повод 180-та годишнина от рождението на Старозагорски митрополит Методий Кусев
« предишна новинаследваща новина »