ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит в храм „Св. Николай Мирликийски“, по повод провъзгласяването му за катедрален храм

07 октомври 2018 11:30, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В светлите тържествени за Стара Загора дни, когато този прекрасен град чества своя официален празник, по Божия милост се удостоихме да изпросим от Всеподателя Бога Неговата божествена помощ и закрила за всички нас – за този град и за цялото ни скъпо Отечество. Радостта ни е още по-голяма, защото храмът, който ни събира днес за нашето общо благодарение към Небесния ни Отец, се провъзгласява за Катедрален храм на богохранимата Старозагорска епархия и заема полагащото му се място като център и сърце на църковно-богослужебния живот в цялата епархия.

Нека това ново начало, което се полага днес тук, бъде добро и благословено от Бога, защото само с Неговата благодатна помощ можем да принасяме с успех своя дял от голямото богочовешко дело на светата Христова Църква и уверено да вървим напред по спасителния път на светото Православие, като се утвърждаваме в апостолската и отеческа вяра, завещана ни вярно от нашите приснопаметни предци. Нека този така велелепен храм и истински свят Божи дом, бъде за всички вас място за богоблагословено общение в молитвата, за духовно възрастване, непомрачена радост и благословение на всяко доброполезно дело в този град и в цялата Старозагорска епархия.

По молитвите и небесното застъпничество на дивния Божи угодник и Чудотворец Николай Мирликийски, на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица и на всички светии Божията любов, Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »