ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Стара Загора бе посрещната чудотворната икона на Майката Божия - "Скоропослушница" от Украйна

05 октомври 2018 20:11, Старозагорска митрополия
В Стара Загора бе посрещната чудотворната икона на Майката Божия - "Скоропослушница" от Украйна

Малко след 17:00 часа на кръстовището на булевардите „Цар Симеон Велики“ и „Княз Александър Батенберг“, пред парк „Тракия“, Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан посрещна Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от гр. Ананиев, Украйна. Освен пред нея миряните ще могат да се поклонят пред икона на Св. Киприан и пред извезана плащеница, която идва от Яш, Румъния и е стояла върху мощите на св. Петка. Дрехата, донесена от протосингела на Софийска митрополия архимандрит Василий, е подарък от Румънския патриарх Даниил I за Българския патриарх Неофит.

До светините имаха възможност да се докоснат всички участници в литийното шествие, в което се включиха и областният управител Гергана Микова, заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместник-кметът Иванка Сотирова, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, свещенослужители и други.

„Иконата дойде тук от Бога и за всички нас, за да може да осъзнаем своята същност на православни християни и че без Него нищо не може да вършим. Най-вече, за да може молитвата на майката Божия Скоропослушница да ни спомага и закриля, да ни дава сили, мир, здраве, вдъхновение и православна Христова любов. Обичани в Господа мои чеда, днес, на празника на град Стара Загора, с благословението на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ, на които изказвам братската си обич и благодарност, Вие имате възможност да бъдете заедно, събрани в името на Господа наш Иисус Христос, на майката Божия, които са наши спътници в живота и закрилници днес. Има ли любов към Бога, има любов към всеки нас. Нека да е благословен празникът ни, и Божието благословение и милост да бъде всякога върху вас.“, обърна се към стотиците миряни в храм „Св. Николай“ митрополит Киприан.

В църквата бе отслужено вечерно богослужение, в което участваха Любомир Игнатов и квартета при Шипченския манастир „Св. Рождество Христово“ с диригент Мария Бошнакова

Чудотворната икона ще остане в храма до понеделник, след което пред нея ще се поклонят в няколко от градовете на Старозагорска епархия.

Текст и снимки: Благовест Илиев

 

 

Снимки

В Стара Загора бе посрещната чудотворната икона на Майката Божия - "Скоропослушница" от УкрайнаВ Стара Загора бе посрещната чудотворната икона на Майката Божия - "Скоропослушница" от УкрайнаВ Стара Загора бе посрещната чудотворната икона на Майката Божия - "Скоропослушница" от УкрайнаВ Стара Загора бе посрещната чудотворната икона на Майката Божия - "Скоропослушница" от УкрайнаВ Стара Загора бе посрещната чудотворната икона на Майката Божия - "Скоропослушница" от Украйна
« предишна новинаследваща новина »