ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във Варна

07 октомври 2018 17:43, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Кампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във Варна

На 7 октомври 2018 г. в Катедрален храм "Успение Богородично" бяха извършени светите Тайнства Кръщение и Миропомазание, с които Църквата придоби 70 нови членове. Първата група деца бяха кръстени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. С Архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и храмовото духовенство. В продължение на часове храмът бе изпълван от множеството родители, кръстници и роднини, които съучастваха в радостта.

Град Варна се включва за втора поредна година в кампанията "Направи го за България" с продуцент Андрей Арнаудов, която цели насърчаването на раждаемостта в страната, помагайки на родителите в приемането на свето Кръщение на техните деца и която се извършва с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Тази година в кампанията се включиха 11 града, сред които бе и град Шумен, където с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, тайнствата бяха извършени в храм "Възнесение Господне" от ставрофорен иконом Димитър Николов - архиерейски наместник на Шуменска духовна околия и председател на църковното настоятелство при храма.

Митрополит Йоан се обърна към присъстващите и разяснявайки важността на Тайнствата Кръщение и Миропомазание, каза: „Това е едно велико тайнство на входната врата в светата Църква - кръщението в Троичния Бог, в името на Отец, Син и Светия Дух (ср. Мат. 28:19) и веднага след него светото Тайнство Миропомазание с помазване тялото на младенците със свето миро. Следователно това е една голяма отговорност и възможност вече тези деца да бъдат членове на светата Църква“. Негово Високопреосвещенство заяви, че трябва да осмисляме онова, което се случи днес и че това не е един просто административен или чисто външен акт, а велико тайнство, което се изживява един път в човешкия живот.

Митрополит Йоан благопожела на новопокръстените здраве, възрастване в доброто възпитание в Православната вяра и добрите нрави, морал и устои на нашето общество.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Кампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във ВарнаКампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във ВарнаКампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във ВарнаКампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във ВарнаКампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във ВарнаКампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във ВарнаКампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във ВарнаКампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във ВарнаКампанията "Направи го за България"се проведе за втора поредна година във Варна
« предишна новинаследваща новина »