ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

КОМЮНИКЕ от годишната среща на Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU)

08 октомври 2018 14:54, Българска Патриаршия
Представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU).

По любезната покана на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български в периода 5—7 октомври 2018 г. в България се проведе годишната среща на Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU). Основната тема на срещата тази година бе „Фактори за задълбочаване на сближаването в европейското общество“.

Представителството на Европейската комисия в България бе домакин на проведения семинар—беседа, в който размислите си по темата изложиха представителите на Вселенската патриаршия, на Румънската патриаршия, на Българската патриаршия и на Кипърската църква. Към тях се присъединиха и учени, европейски служители и сътрудници на Българската православна църква.

Членовете на CROCEU наблегнаха на обстоятелството, че обществото, в което живеем, е все по-многообразно, като е налице нарастваща необходимост от задълбочено сближаване както на европейско и национално, така също и на регионално и местно равнище. Действително, етническите, културните и религиозните различия биха могли да породят страх от другия, в резултат на което да се създават прегради, стени и разделения. При тези обстоятелства е от съществено значение Църквите в Европа да култивират и поддържат диалог с други фактори в обществото, като, от една страна, разкриват важната роля на Християнството за създаването на Европа, а в последно време и на Европейския съюз, и същевременно, от друга страна, да предлагат цялостна стратегия за бъдещето на тази много сложна „конструкция“ с множество измерения.

По-конкретно, общественото сближаване в Европа следва да бъде насърчавано с всеобхватен комплекс от политически мерки с данъчен, бюджетен, социален и образователен характер, чиято крайна цел е постигане на общото благо. В центъра на всички тези политически мерки следва да бъде поставяно зачитането на вроденото достойнство и неповторимост на всяка човешка личност, което е основополагащ принцип на Християнството. Само с помощта на такъв подход може да се преобрази Европейският съюз, за да може той да не бъде само единен пазар, основан на изцяло икономически интереси, където целта е винаги постигането на по-голям икономически растеж, а по-скоро семейство от държави, като какъвто е замислен още от самото начало, което се основава на общи принципи и ценности и може да способства за процъфтяването и цялостното развитие на всяка нация, а всъщност и на всяка човешка личност.

В събота, 6 октомври, членовете на Комитета пътуваха до Стара Загора, където взеха участие в честването на 180-годишнината от рождението на митрополит Методий Кусев, първият наместник на тази досточтима митрополитска катедра.

Кулминацията на програмата бе на 7 октомври, когато в катедралния храм на Стара Загора членовете на Комитета съслужиха при отслужването на Божествена света литургия, предстоявана от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в присъствието на Негово Светейшество Патриарх Неофит. След Светата литургия членовете на CROCEU се срещнаха с него и изказаха благодарности на Патриарха и на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за гостоприемството. Негово Светейшество увери членовете на Комитета за молитвената му подкрепа и им пожела крепкост и сили.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »