ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Становище на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил относно гей-парада в Пазарджик

17 август 2010 22:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненска и Великопреславска митрополия

Обични в Господа братя и сестри,

На прага на празника на св. Успение на пресветата Божия Майка набюдавахме с архипастирска загриженост събитията, свързани с решения на българската прокуратура по отношение правата на българските граждани за демонстриране на тяхната сексуалност на публични места.

Във времето, когато вярващите се обръщат с труд и пост към вътрешно съзерцание с цел духовно въздигане, намираме дискусията за особено важна в няколко аспекта за съвременния ни живот и всекидневие. От една страна, ние не можем да не напомним, че именно чрез въздържанието и самоограничаването на поста всеки се учи на умереност – както към своето тяло, така и в своите постъпки, действия, разсъждения. Умереността, а не разхищението, внимателният и точен избор, а не прекомерната консумация, са ключови думи в нашите дни, когато изтощаваме все повече и природата, и ресурсите на Земята. Същата тази умереност трябва да търсим и в нашето поведение всеки ден с околните.

В този смисъл не може да не се стремим към исконните ни ценности на вродената ни народна скромност, но и въздържаност в поведението. Отявленото демонстриране на различни, особено сексуални, предпочитания несъмнено може да засегне мнозина от българските граждани. Разбира се, тук ясно трябва да се каже, че Църквата по никакъв начин не се стреми да ограничава правата на волеизявление или каквито и да са други права на хората или определени групи от българското общество, защото като основен закон в християнството е залегнало даденото още от Бога - Творецът на всички и всичко - право на свободен избор.

Придържайки се обаче към принципите на умереност, напомняме, че както мнозинството е задължено да спазва, да пази и да осигурява правата на малцинствата, така и по-малките групи не трябва да търсят насилствено или агресивно добиване на преимущества. Както често сме свидетели, агресията ражда само нова агресия.

Така ние призоваваме всички към разумен диалог за изясняването на всички въпроси, които могат да предизвикват спор, като с радост бихме посредничили и дали място за подобни дискусии. Църквата като вселюбяща майка разтваря ръце, за да приеме всеки, който с вяра в Бога търси мира и разбирателството, в стремеж към добродетелност и здрави нравствени устои, защото както и основателите на нашата съвременна държава са осъзнали, така и ние вярваме, че само чрез единомислие скъпото ни Отечество може да върви напред към духовен и материален възход.

 

С отеческо благословление

 

+ Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »